Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Erdei Ciklámen

(Cyclamen purpurascens) VÉDETT!

A ciklámenek kicsiny termetű gumós évelők, melyek leginkább félárnyékos környezetben, üde lomberdőkben, fák, bokrok aljában érzik jól magukat. Nevük a görög kuklosz szóból ered, mely kereket, íveltet jelent, és ami a növény virágzás után spirál alakban feltekeredő érdekes virágszárára utal. Az erdei ciklámen az egyetlen hazánkban is őshonos faj, mely természetes környezetében leginkább az Alpokalja kissé hűvösebb és csapadékosabb tájain fordul elő. Kifejezetten mészkerülő növény, melynek ezüstösen márványozott szív-alakú levelei hosszú levélnyélen fejlődnek. Jellegzetes formájú rózsaszín, lila vagy piros virágai, melyek bimbósan sodrott hatást keltenek júliustól szeptember végéig nyílnak és igen illatosak. Ahol jól érzi magát, ott gyorsan elszaporodik, mivel a magtok éretten egy spirálrugóhoz hasonlóan csavarodik fel, amely könnyedén szétlöki a növény magjait. Magassága 10-15 cm. Természethű, erdős, ligetes kertrészek kedvelt növénye. Ablakládában is nevelhető. Magyarországon szigorúan védett növény.

Gondozása


Félárnyékos fekvést, humuszban gazdag, laza, jó vízáteresztő, savas vagy semleges kémhatású üde talajt igényel. Vízigénye közepes, de túlöntözni nem szabad. Mivel fagytűrő növény, átvészeli a telet, bár a levelei ilyenkor lekókadnak. Fagyok idején egyáltalán nem szabad öntözni. Csak az ültetésétől számított második évben virágzik.

Szaporítása


Magról vagy a gumóinak tőosztásával. Csak a nagyobb gumók virágzóképesek, és az átültetést sok esetben nehezen viselik. A gumókat nm szabad túl mélyre ültetni.

Megosztás a Facebook-on
Primulaceae (kankalinfélék) > erdei ciklámen
2
Erdei Ciklámen

Színváltozatok

Rózsaszín, lila, ritkán fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A