Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hangulatos őszi balkonok és erkélyládák

Ha már megbarátkoztunk vele, hogy visszavonhatatlanul vége a vénasszonyok nyarának is, akkor elkezdhetjük őszi díszbe öltöztetni a balkonunkat is. A nyár virágözöne után is találhatunk jó néhány olyan, ablakládába, teraszra ültethető növényt, amely egész télen át látványos és hangulatos atmoszférát teremt az egyre zordabbra forduló idő ellenére is. A hagyományos gömbformájú élénk színű krizantémok mellett érdemes más növényekkel is megpróbálkoznunk, annál is inkább, mivel az első keményebb fagyokat ezek a virágok sajnos nem élik túl. Ezekkel a jobbára évelő és örökzöld kis termetű növényekkel viszont meglepően harmonikus és színes kombinációkat kreálhatunk, amelyben majd késő ősszel és a téli időszakban is folyamatosan gyönyörködhetünk.
A kiültetéseknél kedvünkre kombinálhatjuk a színeket, a formákat, választhatunk bogyós, csak úgy, mint csüngő növényeket is. Meglepően sok örökzöld rendelkezik érdekes mutatós levelekkel, s egy részük elviseli a jeges téli időt is. Ezek közé tartoznak a babérhanga, a kecskerágó, a borostyán, a borókák a hamisciprusok, és a meténgek is. A szürke színű hamvaskát általában egynyáriként tartják számon, de védett helyeken megtartja a leveleit télen is, ráadásul kitűnő kontrasztot alkot a zöld színű örökzöldekkel. A csarabok szintén télállóak, s rózsaszínű, lila és fehér virágaik akár február végéig is díszítenek. Ezen kívül ültethetünk még díszkáposztát és bogyós törpecserjéket is, mint például a kúszó fajdbogyó, vagy a rózsaszín bogyójú, fényes levelű mirtuszhanga. A japán dérbabér fényes leveleivel és élénk bíbor színű virágaival szintén üdítő eleme lehet az összeállításnak.
Október közepén már elkészíthetjük az összeállítást, amelyet a fagyok beálltáig mérsékelten öntöznünk kell, később azonban már nem. Normál vagy enyhén savas kémhatású földet használjunk az ültetéshez. Nyugodtan engedjük szabadon a fantáziánkat és kísérletezzünk, mert biztosan örömünket leljük majd az eredményben.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A