Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Csavart Mogyoró

(Corylus avellana 'Contorta')

Könnyen nevelhető lombhullató cserje, mely különleges csavart ágrendszerével és látványos barkáival különösen a téli és a kora tavaszi időszakban hívja fel magára a figyelmet. Ez az eléggé terebélyes dísznövény különleges sziluettje, és a csupasz ágakról lecsüngő barkái miatt leginkább szoliternek való, hiszen így érvényesülhet zavartalanul különleges szépsége. Tojásdad, fogazott, középzöld leveleiből álló lombja ősszel, lombhullás előtt sárgás árnyalatot kap, barkáiból pedig őszre ehető termések fejlődhetnek, jóllehet a közönséges mogyorónak ez a különleges változata többnyire nem terem.
Érdekesség, hogy a növényen, mint általában a mogyoró fajok bokrain nő- és hímivarú virágok is találhatók. Az utóbbiak, vagyis a barkák rendszerint február közepe után jelennek meg, míg a kicsiny bordós nővirágok már jóval korábban, akár december végén is nyílhatnak. Viszonylag lassan növő cserje, ezért ezt az alacsonyabb mogyoró változatot kisebb előkertbe is ültethetjük. Végső magassága max. 2-3 m.
Hasonlóan csavart ágrendszerű, de vörös levelekkel díszítő változat a 'Red Majestic'.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos fekvést, jó vízáteresztő képességű, lúgos vagy semleges kémhatású talajt igényel. Eléggé toleráns a szárazabb időszakokkal szemben, illetve jól viseli a szennyezettebb városi levegőt is. Ültetésére az őszi időszak a legmegfelelőbb. A vadhajtásokat mindig távolítsuk el, mivel nem öröklik a csavart ágrendszert. Általában problémamentes, de a takácsatkák és a levéltetvek időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Ezt a változatot oltással szaporítják.

Megosztás a Facebook-on
A A