Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tavaszi hagymások tündöklése

Bár a hagymás és gumós növények korántsem csak a tavasz díszei, mégis talán ez az évszak nyújtja a legszínesebb kavalkádot sokoldalú képviselőikből. Ha ősszel nem feledkezünk meg róla, hogy megfelelő helyet keressünk ezeknek a valóban igénytelen és könnyen nevelhető évelőknek, szinte hétről hétre más-más növényben gyönyörködhetünk. A hóvirág és a téltemető nemegyszer már februárban virágzik, őket pedig sorra követik a szebbnél szebb, bájosabbnál bájosabb növények az üde tavaszi tőzikétől a szédítő illatú kerti jácintig. Gyepben elszórva, sziklakertek rusztikus kövei között épp oly jól mutatnak, mint szabályos kerti utak mentén, vagy a lombhullató fák alatti avarból kikandikálva. Ezek a hálás növények a téli kopárság után szinte észrevétlenül élettel és színnel töltik meg a kertet, vagy éppen az ablakládákat.

Botanikai tulipán: Clusius-tulipán (Tulipa clusiana)
Egyesek közülük kimondottan jól érzik magukat kötetlenül a gyepbe telepítve, így például a hófény, a kockásliliom, a krókuszok és nárciszok igen jól illenek természethű-ligetes kertek hangulatához, míg a harsányabb színű nagy virágú jácintok és pompás hibrid tulipánok a bejárathoz vagy a házhoz közelebb, kiemelt helyet követelnek maguknak, akár ágyásba, akár konténerbe ültetjük őket. A kerti tulipánoknál korábban, akár már márciusban virágzó úgynevezett botanikai tulipánok sziklakertek, rézsűk látványos díszei lehetnek, akárcsak a perzsa csillaghagyma, az örmény gyöngyike vagy a változatos színű és mintázatú kecses törpe nőszirmok.

A császárkorona lombhullató fák alatt is szépen fejlődik
A tavasz előrehaladtával azután fokozatosan bővül a választék, s a kecsesen bókoló kakasmandikók és a csillagvirágok kék szőnyege mellett sokak örömére a karakteres császárkoronák élénk virágai is láthatóvá válnak. Ezek a nagytermetű hagymások, melyek jóval a leveleik fölött hozzák narancssárga vagy sárga, fordított koronára emlékeztető virágaikat, igen jól mutatnak a háztól távolabb, a még kopár lombhullató fák előterében is. Mire a lombozat árnyékot vetne rájuk, a tavaszi hagymások sajátos természete szerint fokozatosan visszahúzódnak a hagymájukba, hogy így vészeljék át az év további részét.

Egyes tavaszi hagymások igen széles színválasztékban kaphatók
Az évről évre újra virágba boruló tavaszi hagymások színválasztéka arra is alkalmat ad, hogy játszunk kicsit a színekkel is. A halványabb és erőteljesebb sárga árnyalatú nárciszok csoportjai nagyon jól mutatnak egymás közelében a ringó fűben, de a kék örmény gyöngyikék társasága is harmónikus színkombinációt alkot velük. A sárga és lila krókuszok szőnyegének mintázata szintén üdítő látvány, ahogyan a kék csillagvirágok és aranysárga salátaboglárkák kombinációja is. A kevesebb néha több elvét azonban ebben az esetben is érdemes szem előtt tartani és hagyni, hogy ezek a bájos, ugyanakkor dekoratív növények a maguk valódi szépségükben bontakozhassanak ki akár a kertünket, akár a balkonunkat díszítik.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A