Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Változékonylevelű Illatcserje

(Osmanthus heterophyllus)

Az őszvégi, valamint a téli hónapok alatt fokozottan előtérbe kerülnek a lomblevelű örökzöldek, mivel struktúrát adnak a kertnek, amikor a legtöbb lombhullató növényünk éppen pihenőidőszakát éli. Az egyik ilyen növény a változékonylevelű illatcserje, mely egy Kelet-Ázsiából származó örökzöld cserje, melynek magyaléhoz hasonló tüskés lombja igazán jól illik a hűvös hónapok hangulatához. Csakúgy, mint a magyal esetén, a cakkos, éles szélű levelek inkább fiatal korban, illetve a bokor alsó részén fejlődnek, míg az idősebb példányokon és a cserje magasabb ágain többnyire egyszerű, ovális levelek fejlődnek. Fényes lombja mellett további értéke ennek a díszcserjének, hogy virágzása legtöbbször az ősz második felére esik, s noha apró fehér virágai nem kifejezetten mutatósak, édes, parfümszerű illatuk már távolról is érezhető. Az illatcserjék kétlakiak, így hím- és nőivarú példányok egyaránt szükségesek a megtermékenyítéshez, melynek eredményeként némileg hamvas, kékesfekete ovális termések követik a virágzást. Az alapfaj sötétzöld levelekkel rendelkezik, de léteznek sárgacirmos (pl. 'Goshiki'), illetve sárgával vagy krémfehérrel szegélyezett levelű változatok is (pl. 'Aureomarginatus', 'Variegatus'). Mérete hazánkban ritkán haladja meg a 1,5-2 métert.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, valamint tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű, savas vagy semleges kémhatású talajt igényel, de tolerálja a kissé meszes talajokat is. Hazánkban kissé fagyérzékeny, ezért mindenképpen védett fekvésbe ültessük, de keményebb teleken még így is előfordulhat fagykár, illetve lombhullás. Metszést azt elhalt, illetve beteg hajtások eltávolításán felül nem igényel. Kártevők és betegségek ritkán károsítják, de időnként megtámadhatják a pajzstetvek.

Szaporítása


Félfás dugványról, illetve magról. A magok 6-18 hónap alatt csíráznak. A fiatal növények mindenképpen teleltetést igényelnek.

Megosztás a Facebook-on
Oleaceae (olajfafélék) > változékonylevelű illatcserje
2
Változékonylevelű Illatcserje
Osmanthus heterophyllus
Változékonylevelű Illatcserje (Osmanthus heterophyllus)

Színváltozatok

Virágai fehérek, levelei zöldek, fehér- vagy sárgatarkák.


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A