Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Begónia

(Begonia semperflorens)

A mindignyíló begónia az egyik legelterjedtebb, hazánkban egynyáriként tartott dísznövény, amelyet gyakran láthatunk közparkok virágágyásaiban épp úgy, ahogy balkonládákban vagy a tereket díszítő kőedényekben is. Eredetileg a trópusi, szubtrópusi őserdők növénye, őshazája Afrika, Dél-Amerika és Ázsia. Népszerűségét kitűnő alkalmazkodó képességének köszönheti ez az aprótermetű dísznövény, amelyet hazánkban néhol szőlővirágnak is neveznek. Népszerűségének igazi felfutása a viktoriánus kori Anglia idejére tehető. Magassága 20-25 cm, húsos vese vagy szív alakú fényes levelei zöld vagy bordós színűek hosszú levélnyéllel, élre futó erezettel. Virágai pirosak, rózsaszínek vagy fehérek. Szára erősen elágazó, húsos. Egész nyáron, akár kánikulában is folyamatosan virágzik, azonban jó, ha tudjuk, hogy a virág minden része erősen mérgező!

Gondozása


Végtelenül strapabíró, hálás virág, amely napos vagy félárnyékos helyen virágzik a legszebben. Kifejezetten melegigényes, fagyérzékeny növény, amely a laza tőzeges talajt kedveli a legjobban. Bár fényigénye nagy, de a tűző nap némileg károsíthatja. Tartós szárazságban meghálálja az öntözést. Ha az elnyílt virágokat rendszeresen lecsipkedjük, a növényünk rendezettebb képet mutat. A kártevőkre viszonylag kevésbé fogékony.

Szaporítása


Dugvánnyal vagy magról szaporítható. Bár a legtöbb begónia jól szaporítható levéldugványokról, a B. semperflorens hibrideket leginkább csak szárdugványról lehet eredményesen szaporítani.

Megosztás a Facebook-on
A A