Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Korai Sáfrány

(Crocus chrysanthus)

A krókusz a kora tavaszi időszak egyik legjellegzetesebb virága, melynek bár közel 100 faját különböztetjük meg, ezek közül valójában csak néhány fordul elő gyakorta a kertekben. Az egyik ismertebb faj, mely számos, a kereskedelemben kapható hibrid őse, a Balkánról és Kis-Ázsiából származó korai sáfrány, mely nevének megfelelően egyike a korábban virágzó fajoknak. Arany- (pl. 'Zwanenburg Bronze') vagy krémsárga (pl. 'Cream Beauty'), időnként barnás, bíboros csíkokkal tarkított virágkelyhei február-márciusban nyílnak, de borús időben gyakorta zárva maradnak, s este is becsukódnak. Fehér csíkkal tarkított tőálló levelei a virágokkal együtt hajtanak ki, s csak 1-1,5 hónappal később húzódnak vissza. A korai sáfrány sziklakertek, balkonládák ideális dísze, de lombhullató cserjét tövébe, gyepbe is ültethető. Apró termete miatt leginkább nagyobb csoportokba ültetve érvényesül.
A kereskedelemben számos fajtát értékesítenek e név alatt, melyek túlnyomó többsége ('Gipsy Girl', 'Ladykiller', 'Ard Schenk', 'Dorothy', 'Prins Claus', 'Snow Bunting', stb.) azonban hibrid eredetű, a kékes színű fajták (mint pl. a 'Blue Pearl') valójában egy másik közeli rokon faj, a kétvirágú sáfrány (C. biflorus) fajtái és hibridjei.

Gondozása


A korai sáfrány napos fekvést, valamint jó vízáteresztő képességű, például homokos, kavicsos talajt igényel. Mivel lombfakadás előtt virágzik, ezért lombhullató fák alá is ültethetjük, még akkor is, ha később ez a terület árnyékossá válik. A téli, kora tavaszi időszakban vízigénye közepes, később azonban, a levelek visszahúzódását követően csak elvétve igényel vizet. Amennyiben gyepbe ültetjük, ügyeljünk arra, hogy fűnyírás közben leveleit ne távolítsuk az előtt, hogy azok elsárgulnának. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve hagymagumókkal.


Megosztás a Facebook-on
A A