Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Holdviola

(Lunaria annua) VÉDETT!

Tavasszal nyíló, élénk lila vagy fehér virágú, különleges becőtermést hozó kedvelt kerti virág, amely azonban folyópartokon és elhagyott parlagokon is megtalálható. 60-70 cm-re növő, különleges gondoskodást nem igénylő növény, amely félárnyékban érzi magát a legjobban, de a napot is elviseli. Virágai mutatós fürtökben nyílnak rendszerint már áprilisban. Szív alakú levelei sötétzöldek, fogazottak. Később a virágzás után jelennek meg rajta az ezüstös válaszfalú, tojásdad alakú becőkék, amelyek szárazvirág csokrok kedvelt alkotó elemei. A növény szétágazó alakja miatt leginkább talán a kötetlen stílusú, ligetes kertekbe illik.

Gondozása


A holdviola termékeny, meszes talajt igényel, de nincs szüksége különleges bánásmódra. A részleges árnyékot és a folyamatosan nyirkos talajt azonban meghálálja, és üde színfoltja lehet a tavaszi kertnek.

Szaporítása


A virágzást követően nagyon sok magot termel, melyeket elszórva tovább biztosítja a szaporodását. Az első évben csak a leveleit fejleszti, és a második évben hoz majd virágot.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Brassicaceae (káposztafélék) > kerti holdviola
2
Kerti Holdviola
Lunaria annua
Kerti Holdviola (Lunaria annua)
Júdás Pénze
Pénzvirág

Színváltozatok

Lila, rózsaszín, fehér
Kövess minket a Facebook-on is!
A A