Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

A megunhatatlan muskátli

Az utóbbi időben megjelenő egynyári különlegességek mellett a muskátli máig őrzi a népszerűségét, ha napos balkonok, ablakládák nyári beültetétéséről van szó. Ez a Dél-Afrikából származó fagyérzékeny évelő minden bizonnyal hosszú és folyamatos virágzásának köszönheti a felé irányuló töretlen érdeklődést, s való igaz, ez a hálás növény egy kis odafigyeléssel egészen az őszi fagyokig díszíti a környezetünket. Nem utolsó szempont az sem, hogy világos, hűvös helyen tartva könnyen átteletethető, így nem kell minden évben új töveket vásárolnunk belőle.

Bíbor levelű muskátli hibrid (Pelargonium 'Caliente Fire')
A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozó növénynemzetség, melyen belül több csoportot különböztethetünk meg, így többek között a hazánkban is igen népszerű álló- vagy parasztmuskátlikat, a futómuskátlikat és az egyre inkább keresett angol muskátlikat és illatos levelű muskátlikat. A muskátlik többsége alapvetően fény- és melegkedvelő növény, melyek igazi mediterrán hangulatot képesek körénk varázsolni, túlnyomóan élénk színű, dekoratív virágaikkal. Ugyanakkor a bokros termetű, kifejezetten nagyvirágú álló muskátli hazánkban hagyományos parasztkerti virágnak is tekinthető, mely gyakran díszítette a napos ágyásokat épp úgy, mint a falusi házak nyitott verandáit és tornácait annak ellenére, hogy nem őshonos növény nálunk.

Álló muskátli szalmagyopárral és petúniával
Mivel ma már igen sokféle színű és több féle habitusú muskátli közül válogathatunk, mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb fajtát. Míg például az angol muskátli kifejezetten az árnyékosabb, védettebb helyekre ajánlott, a citromillatú muskátlit legfőképp aromás levelének citrusos illatáért és szunyogűző tulajdonságáért érdemes ültetnünk. A futó- vagy borostyánlevelű fajták elsősorban csüngű ágrendszerükről, és az álló muskátliknál valamivel kisebb, légiesebb, nemegyszer cirmos mintázatú virágairól ismerhetők fel. Ez a fajta csüngőkosarakba is ideális választás, mivel a szökőkútszerűen lecsüngő virágok dús virágfüggönyt alkotnak.


Álló muskátli
Pelargonium x hortorum


Citromillatú muskátli
Pelargonium crispumGondozási tanácsok:


▪ Mivel fényigényes növény, az angol muskátlin kívül napi 8-12 órás napsütésre van szükségük. Bár kedvelik a meleg helyeket, és vízigényük sem kifejezetten sok, a tikkasztó meleg napok után bőséges öntözésre van szükségük. Esős, hűvös időben azonban locsolásukat mérsékeljük, mert a pangó vizet rosszul tűrik. Az öntözésüknél ügyeljünk rá, hogy a leveleikre lehetőleg ne kerüljön víz.
▪ Tavasszal az átteleltetett muskátlikat is érdemes új földbe ültetni, ha lehet speciális muskátliföldbe, amely jobban megőrzi a nedvességet, és megfelelő tápanyagokkal látja el a növényt. Az újonnan vásárolt töveket a vásárlás után egy hónappal már érdemes hetente, kéthetente tápanyagutánpótlással ellátni földbe helyezhető táprudacska vagy folyékony tápoldat segítségével.
▪ Fontos, hogy a növényről folyamatosan távolítsuk el az elhervadt virágokat, így ösztönözve a folyamatos virágzásra. Ugyanakkor a megsárgult foltos, esetleg összepöndörödött leveleket is mihamarabb távolítsuk el, mert ezek gombás fertőzés, vagy a megtelepedett atkák jelenlétét jelzik. Ebben az utóbbi esetben érdemes növényvédő permettel is megerősítenünk a védelmet, és időben feltartóztatni a növényen megjelenő kártevők elszaporodását.
▪ A fagyok beköszöntével vigyük a növényt világos, hűvös helyre és ott teleltessük át minimális öntözés mellett.
▪ A növény otthoni szaporítása nyáron fejdugványozással történhet. A 7-10 cm-es szárrészről az alsó leveleket le kell vágni és a 2-3 levélkével rendelkező dugványokat kisebb cserép szélébe kell tűzdelni. A földet nyirkosan tartva, a cserepet félárnyékba helyezve a dugványok idővel meggyökeresednek, és új leveleket fejlesztenek.

Tarka levelű muskátli (Pelargonium 'Mrs. Pollock')

Kompozíciók musktálival:


Ez a nagy általánosságban élénk színvilágú növény sokakat visszatart attól, hogy igazán kreatív kombinációkkal éljenek a kompozíciókban, s ettől kissé sablonossá, unalmassá válhat a róla kialakult képünk. Bár általában egyszínű kiültetéseket láthatunk, legyen szó akár futómuskátli zuhatagról vagy a verandákon körbefutó álló muskátlik sokaságáról, érdemes néha a színekkel is játszani, vagy más balkonnövényekkel kombinálni ezt a hálás növényt. Az álló habitusú fajtákat jó, ha csüngő habitusú növényekkel párosítjuk, mert így változatosabb, levegősebb lesz az összkép. Az angol muskátlik mellett például nagyon jól mutatnak a tűző napot ugyancsak kerülő törpe lobéliák (Lobelia erinus), de ültethetünk közéjük kerti verbénát (Verbena x hybrida) is. Az álló muskátlik legszebb társai a csüngő petúniák (Petunia sp.) vagy a mézvirágok (Lobularia maritima) lehetnek, de akár sétányrózsát (Lantana sp.), vagy ezüstösen csillogó szalmagyopárokkal (Helichrysum sp.) is változatosabbá tehetjük az összeállítást. A kifejezetten élénk színek mellett pedig időnként megpróbálkozhatunk a kifejezetten pasztell árnyalatokkal, vagy a ritkán kapható hófehérrel is.

Angol musktáli (Pelargonium x domesticum)
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A