Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Francia Levendula

(Lavandula stoechas)

A francia, vagy másképpen spanyol levendula a mediterrán régióban, pontosabban a Földközi-tenger környékén őshonos bokrosodó habitusú cserje, melynek mind a külseje, mind igényei kissé eltérnek a közönséges levenduláétól. Ez az aromás illatú levelekkel rendelkező dísz-, és gyógynövény karakteresebb virágzattal büszkélkedik az előbbinél, ugyanakkor némileg érzékenyebb is annál. Ez a levendula faj könnyen felismerhető apró sötétlila, némelykor fehér virágokból álló virágfüzéreiről, melyek a csúcsukon rózsáslila murvaleveleket viselnek, s melyek afféle bojtként díszítik a virágokat. Levelei szürkés-zöldek, molyhosak. Bár a levendula fajok általában fagytűrő növények, a francia levendula eléggé fagyérzékeny, ezért hazánkban jobb fagymentes helyen teleltetni. Érzékenysége abban is megmutatkozik, hogy szárazság esetén a karcsú szárakon elhelyezkedő virágok könnyen lekókadnak, ezért több öntözésre van szüksége, mint a közönséges levendulának. Magassága kb. 60 cm. Az alacsonyabb változatok balkonládában is jól mutatnak.

Gondozása


Napos fekvést, jó vízáteresztő képességű, enyhén lúgos, semleges vagy enyhén savas talajt igényel. Lehetőleg széltől védett fekvésbe ültessük. Sok eső hatására a levelei gombás fertőzésre hajlamosak.

Szaporítása


Magról vagy félfás dugvánnyal. A leendő dugványt úgy kell leszakítani, hogy azon az idősebb ágrészből egy ún. talpa is legyen.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > francia levendula
2
Francia Levendula

Színváltozatok

Lila, rózsaszín, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A