Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kleopátra Tűje

(Cleome spinosa)

Ezt a Dél-Amerikában őshonos dísznövényt magassága és különleges szépsége miatt virágágyások főnövényeként vagy szoliterként szokták alkalmazni. Nagy virágai pompás színfoltot nyújtanak, különösen, ha nagyobb tömegben ültetjük. A bokrosan fejlődő, 90 cm-es, vagy akár annál is magasabb növényen fürtökben helyezkednek el a megannyi hosszú porzóval ellátott virágok, amelyek kétségtelenül egzotikus látványt nyújtanak. Hosszú, kinyúló porzói miatt angol nyelvterületeken pókvirágnak is nevezik. Virágzása július-augusztusra tehető, de ideális körülmények között akár a fagyokig is eltarthat. Jelenleg érvényes tudományos neve Cleome hassleriana, ugyanakkor a kertészetek sok esetben még C. spinosa, C. houtteana vagy C. pungens néven értékesítik ezt a különleges megjelenésű dísznövényt.

Gondozása


Lehetőleg napos vagy félárnyékos, szélvédett helyre ültessük. A sok napfény és a tápanyagban gazdag talaj elősegíti a növény dús virágzását. Vízigénye közepes, akkor öntözzük, ha kiszárad a felső talajréteg. Időnként megtámadhatják a levéltetvek, a takácsatkák, illetve a liszteskék csakúgy, mint a lisztharmat.

Szaporítása


Magvetéssel márciusban, vagy szabadföldbe májustól. Fontos, hogy magjait egyszerűen csak a felületre szórjuk, mivel világosban csíráznak. A palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Cleomaceae > kleopátra tűje
2
Kleopátra Tűje
Cleome spinosa
Kleopátra Tűje (Cleome spinosa)

Színváltozatok

Krémfehér, rózsaszín, bíborvörös, fukszia
Kövess minket a Facebook-on is!
A A