Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Citromfű

(Melissa officinalis)

Az árvacsalánfélék családjába tartozó Közel-keletről származó fagyérzékeny évelő, melyet évezredek óta termesztenek gyógy- és fűszernövényként. Ennek a sokoldalú lágyszárú növénynek aromás levelei kellemesen citromillatúak, melyeket frissen és szárítva egyaránt használnak főtt ételek, édességek, italok ízesítésére, ugyanakkor gyógyteák, illóolajok, parfümök alapanyagául is szolgál. Elterjedése eleinte a Mediterrán régióban volt jelentős, később azonban a görögök révén eljutott Nyugat-Európa kolostorkertjeibe, majd az amerikai kontinens északi részén is meghonosodott. Neve is a görög eredetű Melissa névből ered, melynek jelentése "mézelő méh". Ez minden bizonnyal arra utal, hogy a növény nyáron nyíló apró virágai igen gazdagok nektárban, s sok méhet vonzzanak maguk köré. A citromfű 60-100 cm magasra nő, melynek enyhén bolyhozott szárán tojásdad fogazott levelek sokasága fejlődik, melyek szúnyogűző hatással is rendelkeznek. A növény virágai a levelek hónaljában július-augusztusban nyílnak.
Ez a kiváló gyógynövény számos értékes tulajdonsággal rendelkezik, hisz vírusölő, görcsoldó, hangulatjavító hatással is rendelkezik, sőt álmatlanság és gyomorpanaszok ellen is használják. A nyári fűszer kert egyik kedvelt növénye, ugyanakkor napos ablakládában is nevelhető, de télen akár a lakásban is tarthatjuk. Édességek, fagylaltok, koktélok díszítésére is gyakran használják.

Gondozása


Meleg, napos fekvést, jó vízáteresztő meszes talajt igényel. Mivel erősen fényigényes növény, ezért elsősorban déli fekvésű helyeket válasszunk neki. Bár viszonylag sokáig él, hosszú fagyos, hó nélküli teleken könnyen kifagyhat. Vízigénye közepes, s könnyen átvészel rövidebb aszályos időszakokat is, azonban a pangó víztől óvni kell, mivel gyökerei könnyen rothadásnak indulnak. Száraz, napsütéses nyarakon illóolaj tartalma nagyobb. Virágzás után érdemes visszametszeni, ezáltal serkentve a friss levelek képződését.

Szaporítása


Tőosztással tavasszal vagy ősszel, illetve magvetéssel fólia alatt vagy a tavaszi fagyok elmúltával. A magok csírázása lassú folyamat, s fényre és tartósan kb. 15-20 fokra van szükségük hozzá. A növényt az első évben nem árt teleltetni, mivel gyökérzete sokszor még nem elég kifejlett ahhoz, hogy a telet biztonsággal átvészelje.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > citromfű
2
Citromfű

Színváltozatok

Apró virágai fehérek vagy halvány rózsaszínek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A