Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tulipánmánia

Az ezerarcú tulipán története, amely sokunk számára a Németalföldhöz és különösen Hollandiához kötődik, sokkal messzebbre és régebbre nyúlik vissza, hiszen már az Oszmán Birodalomnak is ez a virág volt az emblémája. Kitüntetett megbecsült státuszát az is mutatja, hogy török neve a "laleh" tulajdonképpen az Allah szó anagrammája. Ábrázolásait már az ie. 3. évszázadtól megtaláljuk a közel-keleti kultúrákban akár a képzőművészetek, akár a perzsa költészet kedvelt motívumaként, s szimbolikája általában a nőiességet, az erotikát, s a szerelmet fejezi ki a csodálatos hatszirmú kelyhek és a bennük megbúvó porzók által.

Sárga virágú tulipán hibrid
Nem véletlen, hogy a 17. sz.-i holland csendéleteken a szirmait hullató tulipán viszont éppen ennek ellentétét, a dolgok múlandóságát és a halált fejezi ki. A tulipán a magyar népművészetben is magát a nő és a férfi egységét, a termékenységet és a szerelmet jelképezte és rengeteg használati tárgyon hímzésen, csipkén, ládákon, de még kapukon is feltűnik, és szinte az egész Kárpát-medence területén fellelhető.

Cirmos kerti tulipán
Bár ma már természetesnek vesszük, hogy mindenki számára elérhető ez az elbűvölő tavaszi virág, azonban ez nem volt mindig így, hisz a tulipán Európába kerülése után sok időbe telt, amíg sikerült megtörni a termesztése terén kialakult németalföldi hegemóniát. Bár eleinte egyáltalán nem volt népszerű az 1575-ben ajándékként kapott néhány hagymából kikelt ismeretlen virág, amit egy amszterdami kereskedő ültetett el a kertjében, később azonban a színes virágtömeg igazi feltűnést keltett és elindította a tulipánt a népszerűség útján, amelyen többé nem is volt megállás.
Botanikai tulipánok


Kaufmann-tulipán
Tulipa kaufmanniana


Erdei tulipán
Tulipa sylvestrisKétszínű tulipán
Tulipa tarda


Törpe tulipán
Tulipa humilis


A tulipántermesztés nemsokára hatalmas és jövedelmező üzletággá nőtt a Németalföldön, és sok család erre alapozta a megélhetését, hiszen az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokért cseréltek gazdát. Jellemző, hogy már 1629-ben 1000 különféle tulipánfajtát jegyeztek, ma pedig már több mint 5500 fajtát tartanak számon, amiket a tulipánrajongó kertészek immár elérhető áron szerezhetnek be.

Tulipán hibridek
A Közép-Ázsiában őshonos tulipán tipikus fagytűrő tavaszi hagymás növény, melynek jellegzetes tulajdonsága, hogy az ősszel elültetett hagymából a tavasz folyamán néhány szálas vagy lándzsás alakú levelű szár fejlődik, melynek végein nyílnak a 6 lekerekített vagy csúcsos lepellevélből álló kehely formájú virágok. A virágzási időszak elmúltával a növény szárai és levelei elsárgulnak és fokozatosan elfonnyadnak, s mindeközben a tápanyagok elraktározódnak a hagymákban.

"Papagájtulipán" hibrid
Ezért különösen fontos, hogy virágzás után közvetlenül ne vágjuk le a tulipán leveleit, csak a szár csúcsát, hisz ezzel megfosztanánk a hagymáját a jövő évi virágzáshoz szükséges értékes tápanyagoktól. Általában napos helyen és tápanyagokban gazdag humuszos földben érzi jól magát. Mivel a pangó vizet nem viseli el, ezért csak jó vízáteresztő képességű földbe érdemes ültetni.


Tulipán hibrid
Tulipa cv.


Hibrid tulipán
Tulipa cv.


A tulipánok ma már hihetetlen szín és formagazdagságban kaphatók és virágzásuk szinte az egész tavaszt átíveli. A korai fajták általában alacsonyabb növésűek, míg a későn virágzók, nagy és kifejezetten feltűnő virágokat hoznak az akár 60 cm-es szárakon, gondoljunk csak például a rojtos szélű vagy cirmos mintázatú papagájtulipánokra. Színváltozatuk a fehértől egészen a sötétliláig terjed, és a kéken kívül valamennyi szín, még a zöld is fellelhető a különböző fajták között. Nagy tömegben ültetve nagyon mutatósak, különösen, ha egy színben vagy 2 szín kombinációjában ültetjük őket.


Piros tulipán hibrid
Tulipa cv.


Papagájtulipán hibrid
Tulipa 'Estella Rijnveld'


Sziklakertekbe, kerti utak mellé, de akár öreg, későn lombosodó fák alatt is nagyon dekoratívak. Nem felejtkezhetünk meg azonban arról sem, hogy vágott virágként is nagyon népszerű, akár önmagában, akár más virágokkal kombinálva. Egyszerű áttetsző gömb alakú, vagy szögletes üvegvázában már akár néhány szál is nagyon jól mutat, de mintás váza esetén mindenképpen csak egyszínű, és a váza színével harmonizáló virágokat kössünk csokorba ebből az igazán üde és méltán népszerű tavaszi virágból.
A 17. század közepén Hollandiában tomboló tulipánmánia elmúltával az ország ma is őrzi szoros kapcsolatát a tulipánokkal, hisz ipari méretekben való termesztése és a különböző tulipánfesztiválok szorosan összefonódtak Hollandia nevével. Keukenhof Európa legnagyobb virágoskertjeként évről évre március utolsó hetétől május közepéig várja a tulipánok szerelmeseit a világ minden tájáról, ahol minden évben 7 millió, többségében tulipán hagymát ültetnek el 32 hektárnyi parkos területen bemutatva a legújabb hibrideket is.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A