Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Ázsiai Liliom

(Lilium Asiatic hibridek)

Kelet- és Közép-Ázsiából származó liliomfajok keresztezésével létrehozott fajtákat tömörítő csoport, melynek tagjai igen népszerűek magas termetük és nagyméretű, mutatós virágaik miatt. Ezek a feltörő szárú évelők többnyire korai virágzásúak, így már a nyár elejétől gyönyörködhetünk tölcséres virágaikban, amelyek kifejezetten változatos külsőt mutathatnak. A tenyésztők folyamatos munkájának köszönhetően a kéken és a lilán kívül ma már minden színben találunk változatokat, s nem ritkák a kétszínű fajták sem. A hosszúporzós virágok 3 szirom- és 3 csészelevélből állnak, s torkuk gyakran pettyekkel vagy színes foltokkal díszítettek. A magas szárak merev, lándzsa alakú levelekkel borítottak. Vágott virágnak is ideálisak. Magasságuk fajtától függően kb. 60-120cm.

Gondozása


Az ázsiai hibrid liliomok rendkívül könnyen nevelhető évelők, melyek jól alkalmazkodnak a hazai hideg telekhez is. Ezek a dísznövények napos, félárnyékos helyet, s jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt igényelnek. Vízigényük közepes, a földet tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Árnyékos vagy szélnek kitett helyen szükséges lehet valamilyen támaszték biztosítása. Bár a legtöbb változat teljesen fagytűrő, a tél folyamán nem árt takarással védeni a töveket. A virágzás elmúltával a növényt ne vágjuk rögtön vissza, hanem várjuk meg, míg levélzete megsárgul, vagy akár már meg is barnul.

Szaporítása


Fiókhagymákkal. A hagymák elültetésére a legalkalmasabb idő az ősz. Kora tavasszal is lehet ültetni, de kevésbé ajánlott, mivel a liliom hagymák sosem kerülnek teljesen nyugalmi állapotba, s így a hosszas tárolás sokat árthat a hagymának.

Megosztás a Facebook-on
Liliaceae (liliomfélék) > ázsiai liliom
2
Ázsiai Liliom
Lilium asiatic
Ázsiai Liliom (Lilium asiatic)

Színváltozatok

Rózsaszín, piros, sárga, narancssárga, fehér, krémfehér vagy többszínű


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A