Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nyugati Kökörcsin

(Pulsatilla vulgaris)

Lágyszárú, kora tavasszal virágzó évelő, amely Észak- és Nyugat-Európa száraz rétjein, világos fenyőerdeiben őshonos. A hazánkban is őshonos leánykökörcsinnel (P. vulgaris subsp. grandis) szemben erősen szeldelt, tőrózsás levelei többnyire már a virágzáskor is kifejlettek. A kereskedelemben leánykökörcsinként árult növények valójában nyugati kökörcsin egyedek, a leánykökörcsint védett státusza miatt nem értékesítik. Alacsony termetű növény, amely kiválóan alkalmas sziklakertekbe is. Csúcsos formájú, harang alakú virágait és a szárait is ezüstös szőr borítja. Az erős növekedésű, agresszívan terjedő növények elnyomhatják, ezért ne ültessünk mellé ilyeneket. A kifejlett növény 10-40 cm-re nő meg. A hazai kökörcsinek nem csak védettek, hanem igen mérgezőek is.

Gondozása


Napos fekvésben, átlagos, de nagyon jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát, ugyanakkor a félárnyékot is elviseli. Az átültetést rosszul tűri, ezért lehetőleg ne bolygassuk. Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló.

Szaporítása


Téli gyökérdugványozással, illetve magvetéssel, de a magról vetett példányok csak kb. három év múlva kezdenek el virágozni.

Megosztás a Facebook-on
Ranunculaceae (boglárkafélék) > nyugati kökörcsin
2
Kökörcsin
Pulsatilla vulgaris
Kökörcsin (Pulsatilla vulgaris)

Színváltozatok

Lila, fehér, rózsaszín, bíbor

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A