Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pávaszemes Tigrisvirág

(Tigridia pavonia)

Az időnként tévesen pávaliliomnak nevezett pávaszemes tigrisvirág Mexikó szubtrópusi területeiről származik, ahol elsősorban tölgy- és fenyőerdőkben fordul elő. Ez az íriszfélék családjába tartozó hagymás évelő kedvelt dísznövény, ugyanakkor Közép-Amerikában a népi gyógyászatban lázcsillapításra is használják, főzött hagymáját pedig előszeretettel fogyasztják. A pávaszemes tigrisvirág a nyár folyamán vékony szárai végén hozza viszonylag nagyméretű, igencsak feltűnő virágait, melyek erőteljes mintázata orchideaszerű hatással rendelkezik. A pávaszemes tigrisvirág számtalan színváltozatban előfordul, így léteznek piros (pl. 'Speciosa'), rózsaszín (pl. 'Lilacea'), fehér (pl. 'Alba Grandiflora') csakúgy, mint sárga virágú (pl. 'Aurea') fajták. Élénk színű virágai sajnos igen rövid életűek, mindössze néhány órán keresztül virítanak, ugyanakkor mivel fokozatosan nyílnak, ezért a virágzás akár több hétig is eltarthat. A növény gracilis felépítése miatt erősen borulékony, ezért a szárakat érdemes kitámasztani, vagy esetleg alacsonyabb talajtakarókkal kombinálni, melyek támasztékul szolgálhatnak. A növény levélzete lándzsa alakú, viszonylag ritkás. Végső magassága kb. 45-60cm.

Gondozása


Meleg, napos fekvést, valamint jó vízáteresztő képességű, némileg homokos talajt kedvel. Vízigénye közepes, a növekedési időszakban tartsuk földjét folyamatosan kissé nyirkosan, később azonban a növény a visszahúzódását követően tartsuk a hagymákat viszonylag szárazon. A pávaszemes tigrisvirág hazánkban nem télálló, ezért hagymáját a hűvös hónapok közeledtével fel kell szedni, s hűvös, de fagymentes helyen tárolni a következő tavaszig.

Szaporítása


Fiókhagymákkal, illetve magvetéssel. A magról vetett növények akár már 2-3 év után virágoznak. A hagymákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki.

Megosztás a Facebook-on
Iridaceae (nősziromfélék) > pávaszemes tigrisvirág
2
Pávaszemes Tigrisvirág

Színváltozatok

Piros, sárga, vajsárga, rózsaszín, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A