Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Virágos őszelő évelőkkel

Ha kegyes hozzánk az időjárás, a nyár utolsó napjai gyakran egybemosódnak az ősz beköszöntével, így még ilyenkor is számos virágban gyönyörködhetünk, különösen, ha tudatosan törekszünk rá, hogy a virágágyás és a sziklakert ne nélkülözze az ősszel virágzó évelőket sem. A nappalok ilyenkor már rövidebbek, s a hajnalok is hűvösek, egyes évelők azonban ilyenkor is bőven ontják még a virágaikat, vagy még csak éppen most vannak virágzásuk küszöbén.


Kínai kékszakáll
Caryopteris incana


Kínai szellőrózsa
Anemone hupehensis


Bár kétségtelen, hogy ekkorra már alábbhagy a kertek színpompája és bujasága, néhány évelőből kifejezetten nagy virágos foltot alakíthatunk ki, mely akár pasztell, akár élénk színekkel gazdagíthatja az ágyásokat, esetleg a bejárat vagy a lépcsőfeljáró melletti teret teheti izgalmasabbá és színesebbé. Érdekes, hogy számos növény éppen ősszel a legszebb, amikor a gyengédebb fények alacsonyabb szögből világítják meg a friss, reggeli harmattól átitatott virágokat.


Dália (fél-kaktusz)
Dahlia sp.


Dália (egyszerű)
Dahlia sp.


A színpompás és ezerarcú dáliák bizonyosan az őszi kertek királynői, amik magas termetükkel és dús virágaikkal ősz elejétől egészen az első fagyokig díszítik a kerteket, s nem utolsó sorban vágott virágként vázában is nagyon mutatósak. Ezek a Mexikóból származó elegáns gumós évelők annyira karakteresek, hogy nem is igen érdemes őket más virágokkal kombinálni, jobban mutatnak önállóan egy nagyobb ágyásban, melyben különböző színű és formájú fajtákat ültetünk egymás mellé kedvünk szerint. Szép virágos színfoltot varázsolhatunk mirigyes őszirózsákkal is, melyek magas termetük miatt az ágyások hátsó traktusában mutatnak jól, s meggypiros vagy sötétlila virágaikkal szintén az élénkebb színek kedvelőinek kedveznek.


Korai krizantém, őszirózsa
C. 'Clara Curtis', S. novae-angliae


Kerti varjúháj
Sedum (Hylotelephium) 'Matrona'


A kerekdeden lágy, pasztellszínű virágokkal büszkélkedő japán szellőrózsa és a füzérajak szintén olyan évelők, melyek még akár októberben is hoznak virágokat, akárcsak a különböző varjúháj hibridek rózsaszínre vagy bíborra színeződő virágzatai, melyek csoportosan ültetve hatásos színfoltot adnak egészen a fagyokig, sőt karakteres sziluettjükkel még azon túl is díszítenek. A borzas púpliliom talán kevéssé ismert évelő, melynek némileg orchideára emlékeztető, elegáns virágai szintén ősszel nyílnak. Sziklakertekbe, kerti utak mellé ültethetünk kobaltkék színű kékgyökeret, halványlila virágú, alacsony termetű árnyliliomot, de választhatjuk a dalmát harangvirág dúsan virágzó, liláskék párnáit is, melyek szintén hangulatos színfoltjai lehetnek az őszi kertnek.
Ősszel virágzó évelők


Tarackoló kékgyökér
Ceratostigma plumbaginoides


Virginiai füzérajak
Physostegia virginianaGyöngyikés gyepliliom
Liriope muscari 'Big Blue'


Télálló fukszia
Fuchsia magellanica


Az ősz tehát kétségtelenül az ellentétek évszaka, melynek az első fele még a későn virágzó növények bőségéről és színáradatáról szól, hogy azután átadja a figyelmet az egyre színesedő lomboknak és terméseknek, mielőtt még végleg nyugalomra térne a természet. Érdemes tehát még kihasználni ezeket az utolsó heteket is, és olyan évelőket is ültetni a kertünkbe, melyekkel a vénasszonyok nyarában is hangulatos és üde látványt teremthetünk magunk köré.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A