Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keserű Csucsor

(Solanum dulcamara)

A keserű, avagy ebszőlő csucsor szerte a világon elterjedt, hazánkban is előforduló igénytelen kúszónövény, mely természetes környezetében előnyben részesíti az erdős jellegű és a tavak mentén található nyirkos talajú élőhelyeket. Jellemző rá, hogy az árnyas zugokban sokszor kúszik fel tőle erősebb, magasabb növényekre, így a neki tetsző körülmények között képes könnyen elterjedni, már-már invazívvá válni. Ez a burgonyafélék családjába tartozó, fásodó szárú, fagytűrő évelő - mely gyakran kerítésekre, oszlopokra, vagy akár nagyobb cserjékre kúszik fel - novemberre szépen csüngő, tojásdad terméseket érlel, melyek a levelek lehullása után is a vesszőkön maradnak. Terméseit régóta használják különböző gyógyászati célokra, ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy a feltűnő színű, éretten piros termések, de még a növény levelei is veszélyt jelenthetnek a bennük lévő mérgező hatású anyagok miatt. A madarak egy része azonban szívesen fogyasztja téli táplálékul a fénylő és kifejezetten lédús bogyókat, melyek csoportosan díszítik a gyakran már csupasz ágakat.
A növény lila színű kicsiny virágai, melyek júniustól augusztusig nyílnak kifejezetten kecsesek, kinyúló sárga, összeforrt porzóikkal pedig még érdekesebb hatást nyújtanak. A növény szórt állású levelei ép szélűek, szíves-tojásdadok, s időnként karéjosak. Magassága kb. 1-2,5m.

Gondozása


Déli tűző naptól mentes, némileg árnyas helyet, valamint átlagos, kissé nyirkos talajt igényel. Felfutásához valamiféle támasztékot igényel, de a földön elterülve is fejlődhet. Szereti, ha a gyökere körüli terület kifejezetten hűvös és árnyékos. Betegségek és kártevők ritkán károsítják.

Szaporítása


Tőosztással a tavasz folyamán, illetve magvetéssel.

Megosztás a Facebook-on
A A