Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kalandozás az ehető virágok birodalmában

Az, hogy egyes növények virága valamilyen formában fogyasztható, nem ismeretlen senki számára, gondoljunk csak például a kamillavirágból, a hibiszkusz virágából főzött teára vagy a bodzavirágból készített ízletes szörpre. A tök és a cukkini virágának töltött vagy sörtésztás rántott változata szintén egyre népszerűbb, melyet sokan készítenek el, akiknek módjukban áll a kertjükben megtermelni ezeket a zöldségeket. Ugyanakkor a virágszirmok édességekben vagy díszítésként való felhasználása jórészt még ma is kuriózumnak számít. Ráadásul sok növény tartalmaz mérgező toxinokat, melyek fogyasztása igen veszélyes lehet, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik növény virágait használhatjuk teljes biztonsággal a konyhában, ha valami különlegességgel szeretnénk meglepni magunkat vagy a vendégeinket.
Az ehető virágszirmok ételekbe, italokba általában nem főzés révén kerülnek, ahogyan azt a zöldségeknél megszokhattuk, hanem cukor, méz, vaj vagy különböző olajok hozzáadásával, de készíthetünk kandírozott vagy jégkockába fagyaszott virágszirmokat is. A szirupként feldolgozott virágszirmok, melyhez csak víz és cukor hozzáadása szükséges, szörbetek és pudingok alapanyagául szolgálhatnak, önmagukban pedig jól illenek a vastagabb amerikai palacsinták ízesítésére.
Az édes ízű, például ibolya szirmokkal ízesített porcukor, melyet egy hétig lezárt üvegben hagytunk összeérni, kiválóan hasznosítható csokoládétorta alapanyagául, melynek a tetejét természetesen kandírozott ibolyaszirmok tehetik még kívánatosabbá. A levendula, bár karakteres ízű növény, virágai mégis meglepően sok módon használhatók a konyhában akár szárított formában, akár frissen. Sós és édes ételekhez is illik, de mindig csak kis mennyiségben használjuk. Mediterrán ragukhoz, zöldségételekhez éppúgy használhatjuk, mint szirupok, fagylaltok vagy csokoládéssütemény ízesítésére. Fontos, hogy akár gyümölcsszirupba, akár tejszínbe, esetleg tejbe keverünk levendulavirágot, már a felforralt folyadékba tegyük bele, azért, hogy ne tegyük ki felesleges hőhatásnak.
Néhány virág, mint például a sarkantyúka, a körömvirág vagy a méhbalzsam, fűszeres citromos íze miatt inkább salátákba illik, de ezeket is csak mértékkel szabad fogyasztani, különben emésztési problémákat okozhatnak.
Fontos, hogy kizárólag a szár és porzó nélküli virágokat fogyasszunk és csak a saját kertünkben termesztett, kémiai anyagoktól mentes virágszirmokat használjuk fel. A virágokat kora délelőtt, a reggeli harmat felszáradása után érdemes szednünk és mindig az éppen kinyílt, friss példányokat kell előnyben részesítenünk.
A rózsa, az ibolya, az árvácska, a borágó, a hibiszkusz, az örökzöld japánlonc, az orvosi levendula, a kerti orgona, vagy az egzotikusabb mirtuszdió virágszirmait nyugodt szívvel használhatjuk pudingok, krémek, torták, üdítő vagy alkoholos italok ízesítésére, vagy egyszerűen díszítésre is. Alkoholos vagy gyümölcskoktélok érdekes kiegészítője lehet a virágszirmos jégkocka, aminek az elkészítése igazán nem igényel nagy ördöngősséget.
A kandírozott virágszirom igazi különlegesség, s bár eléggé aprólékos munkát kíván az elkészítése, egyszer érdemes megpróbálkozni vele. A rózsa, az ibolya vagy az árvácska szirmai a legalkalmasabbak hozzá, melyekhez nem is olyan bonyolult hozzájutni. Az ünnepi alkalmakra készített torták bevonatán például igazán varázslatosan mutatnak a szépen ráapplikált színes és üde virágszirmok.
Ha valaki olyan vállalkozó szellemű, hogy megpróbálkozik a virágszirmok kandírozásával kevés hozzávalóra lesz szüksége, azonban türelemre annál inkább. Lazán felvert tojásfehérje, finomított kristálycukor vagy durvára őrölt porcukor, egy ecset, sütőpapír és egy sütőrács, valamint egy jól záródó műanyag, légmentes tárolásra alkalmas doboz kell mindössze a művelethez. Egyszerre nem kell feltétlenül sok szirmot kandírozni, hisz a virágok, még vízben tartva is hamar hervadnak. A kandírozott virágszirmok csak akkor ehetőek, ha sem porzót, sem zöld részt - csészelevél, szár - nem tartalmaznak, ezt mindenképp tartsuk szem előtt. Ha a készítés folyamán rajta is hagyjuk a szárat, a végén ne felejtsük el levágni róla.
Maga a folyamat első lépése, hogy a virágszirmot vékony rétegben óvatosan bekenjük a tojásfehérjével, ezután ráfektetjük egy cukor halomra. Felülről cukorszóróval megszórjuk, hogy egyenletes borítást kapjunk. Ekkor megfordítjuk, és a felülre került oldalt újra beszórjuk. A cukros virágszirmot ráfektetjük a rácsra helyezett sütőpapírra, majd szellős helyen hagyjuk megszáradni. Alternatívaként 50 fokos sütőbe is tehetjük 20 percre, majd a sütő ajtaját kinyitva egy éjszaka folyamán pihenni hagyjuk. A kész virágszirmokat műanyag dobozban tárolhatjuk, de hűtőszekrénybe ne tegyük őket. A gyönyörű kandírozott virágszirmok, melyet applikálhatunk marcipán bevonatra, szórhatunk habos krémekre vagy porcukorral meghintett felületre, e módon néhány hétig biztosan eltarthatók.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A