Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Lepkevirág

(Schizanthus x wisetonensis)

A kerti lepkevirág egy, a burgonyafélék családjába tartozó egynyári dísznövény, melyet virágainak meglepően díszes mintázata miatt angol nyelvterületen "szegény ember orchideájának" is neveznek. A lepkevirágok eredetileg Dél-Amerikából, így Chiléből és Argentínából származnak, azonban a kereskedelemben kapható növények többsége a S. grahamii és a S. pinnatus keresztezésével létrehozott kerti lepkevirág (S. x wisetonensis), mely kompakt habitusa, s virágainak széles színválasztéka miatt ideális kerti vagy balkonnövény. 30-40 cm magas egynyári dísznövény, melynek erősen szeldelt levélzete fölött, ha nem is hosszan, de nagy tömegben nyílnak a némileg valóban pillangóra emlékeztető színes virágok. Akár már a tavasz végétől nyíló virágai fajtától függően lehetnek pirosak, rózsaszínek, fehérek, mályvaszínűek, vagy éppen lilák, s közepükön rendszerint sárgával és sötétbíborral tarkítottak.
Hazánkban a népnyelv időnként lepkevirág névvel illeti a kerti pillangóvirágot (Cosmos bipinnatus) is, amely azonban nem áll rokonságban ezzel a dísznövénnyel.

Gondozása


A kerti lepkevirág napos, félárnyékos fekvést, valamint savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan, de ügyeljünk rá, hogy öntözéskor a levélzetét lehetőleg ne érje víz, mert az gombás megbetegedésekhez vezethet. Virágzás után vágjuk vissza, hogy ez által másodvirágzásra ösztönözzük. Kedveli, ha a nyár hűvös és csapadékos, ezért a hazánkat jellemző forró nyarakon virágzása abbamarad, s a növény akár el is pusztul. Időnként megtámadhatják a liszteskék és a szürkepenész.

Szaporítása


Magvetéssel 15-20 fokos helyiségben, akár már 12 héttel a fagyok megszűnése előtt. Magjait ne takarjuk be földdel, de borítsuk be sötét fóliával, vagy tartsuk sötét helyen, amíg a csírázás meg nem történik. A palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Megosztás a Facebook-on
Solanaceae (burgonyafélék) > kerti lepkevirág
2
Kerti Lepkevirág
Schizanthus x wisetonensis

Színváltozatok

A rózsaszín különböző árnyalatai, valamint piros, lila és fehér.

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A