Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Coulter-cserjésmák

(Romneya coulteri)

Dr. Thomas Coulter ír botanikusról elnevezett, kifejezetten látványos, nagyméretű fehér virágokkal díszítő, erőteljes növekedésű évelő, melynek virágai a mákvirágokra emlékeztetnek redős, lekerekített szirmaik és hangsúlyos aranysárga porzóik okán. Ez a kifejezetten napkedvelő, fásodó szárú, magasra növő, rizómákkal terjedő növény Mexikó északi részén és Kalifornia déli részén őshonos, és a nyár közepétől viszonylag hosszantartóan virágzik, így bárhol szép dísze lehet a napos virágágyásoknak. Nagyobb tömegben ültetve hasonló hatást érhetünk el vele, mint a hófehér virágú kerti margitvirágok csoportjával, azonban ez a látványos virágú évelő a mi éghajlatunkon enyhe fagyérzékenysége miatt nem teljesen télálló. A növény levélzete szürkészöld színű, viaszos felületű, szeldelt levelek tömegéből áll.
Magassága a 80-100 cm-t is elérheti.

Gondozása


Kifejezetten szárazságtűrő növény, mely jobbára csak teljes napon fejlődik megfelelően. Szinte bármilyen, jó vízáteresztő képességű talajban jól érzi magát, virágait pedig július közepétől szeptemberig folyamatosan hozza. Napos fal tövében, védett fekvésben könnyebben nevelhető. Gyökérzetének megbolygatását rosszul tűri. Időnként elcsúfíthatja a lisztharmat.

Szaporítása


Tőosztással a növény nyugalmi időszakában. Mivel a természetben gyakorta bozóttüzek váltják ki a magok csírázását, ezért magról mesterséges körülmények között nehezen szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Papaveraceae (mákfélék) > coulter-cserjésmák
2
Coulter-cserjésmák
Romneya coulteri
Coulter-cserjésmák (Romneya coulteri)

Színváltozatok

Fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A