Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Japán Kankalin

(Primula japonica)

Talán az egyik legszebb kankalin faj, amely valóban méltó a japán kertek különleges atmoszférájához, időtlen szépségéhez. A japán kankalin viszonylag későn, májusban-júniusban virágzó, 30-60 cm magas évelő, mely magas szárain hozza kecses, színpompás virágait. Levelei viszonylag dúsak, oválisak, elterülők, amelyek szinte befedik a környező földterületet. A világoszöld levelek fölött pedig igen jól mutat a több szinten örvösen elhelyezkedő élénk színű virágeső. A természetben gyakran tavak, patakok mentén, erdős területek aljában, hegyvidékeken honos, így bátran ültethetjük kerti tavak szélére, vagy akár sziklakertbe is.

Gondozása


Árnyék és vízkedvelő növény, melyet napos helyre is ültethetünk, azonban földjét semmiképp sem szabad kiszáradni hagyni, mert akkor abba marad a virágzása. Tápdús, állandóan nedves, semleges pH értékű, vagy inkább savas kémhatású talajt igényel, abban virágzik a legszebben. Ritkán szenved betegségektől vagy kártevőktől, de a levéltetvekre és a meztelencsigákra érdemes odafigyelni. Teljesen télálló, de fagy hatására lehullatja a leveleit.

Szaporítása


Magról könnyen szaporítható, sőt az elhullajtott magokról eredményesen tovaterjed, ahol megfelelőek számára a körülmények. Az elszáradt virágokból származó magok elvetésénél ügyeljünk rá, hogy legfeljebb csak néhány milliméter földdel fedjük be azokat.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Primulaceae (kankalinfélék) > japán kankalin
2
Japán Kankalin
Primula japonica
Japán Kankalin (Primula japonica)

Színváltozatok

Rózsaszín, bordó, fehér és többszínű változatok.
Kövess minket a Facebook-on is!
A A