Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Virágos talajtakarók nyári sziklakertekbe

A színpompás virágzó sziklakert kétségtelenül a tavasz egyik fő látványossága, azonban, ha ügyesen komponáljuk meg a növények választékát és elhelyezését nyáron sem kell hiányolnunk a színes virágzó felületeket. Ebben különösen jó szolgálatot tehetnek azok az alacsony növésű talajtakaró növények, melyek természetüknél fogva jól érzik magukat a sziklás, igénytelenebb környezetben, s amelyek a szárazságot is elviselik, ha kell. Ezen évelők közös tulajdonsága, hogy idővel összefüggő felületet alkotnak a talajon, s terjedő tövük vagy indáik segítségével viszonylag könnyen szaporodnak kitöltve a hasadékokat és az üres helyeket.

Cserjés pimpó (Potentilla/Dasiphora fruticosa)
Ezek a növények igen változatosak, hisz találunk közöttük félfás szárú alacsony cserjéket, csakúgy, mint bokrosodó vagy kúszó habitusú lágyszárúakat, valamint pozsgásokat is. A fő az, hogy a nyári csendesebb időszakra gondolva olyan növényeket is ültessünk, melyek virágzásukkal folytonosságot és változatosságot biztosítanak a tobzódó tavaszi színkavalkád elmúltával is. Ezek a hálás növények sűrű levélzetük által még a gyomok féken tartásáról is gondoskodnak, bár kétségtelen, nem árt figyelemmel kísérni a növekedésüket, ha nem akarjuk, hogy túlzottan hangsúlyossá váljanak.


Sárga délvirág
Delosperma nubigenum


Napvirág hibrid
Helianthemum


A színes választékból a kora nyár időszaka kétségkívül a gólyaorroké, hisz a piros gólyaorr és dalmát gólyaorr bőven ontja ilyenkor a virágait a világoszöld levéltenger fölött. Érdekes, hogy míg az előbbi, kifejezetten élénk színű virágokat hoz, mégis dúsabban és szebben virágzik félárnyékban, ám a pasztellszínű dalmát gólyaorr napsütésben is igazán szépen díszít. Választhatjuk azonban a kifejezetten alacsony növekedésű napkedvelő sárga délvirágot vagy bíborvörös kristályvirágot is, hiszen ezek az évelők is nyílnak már május végétől, s pozsgás növények révén leveleik képesek elraktározni a vizet, így jól átvészelik a szárazabb időszakokat is.

Tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima)
Ha a kék szín vonzz bennünket, akkor a dalmát harangvirág üde liláskék vagy a kékgyökér kobaltkék virágai bizonyulnak megfelelő választásnak, melyek ráadásul az egész nyarat átívelik dús virágzásukkal. A cserjés pimpó kerekded elterülő bokra szintén ideális választás lehet, melynek különösen az alacsonyabb változata illik a sziklakertekbe. Világító sárga virágú változata kifejezetten tűző napra való, míg a rózsaszín és fehér színűeket inkább félárnyékba ültessük.


Balkáni harangvirág
Campanula poscharskyana


Angol gólyaorr
Geranium x cantabrigiense 'Biokovo'


Láthatjuk tehát, hogy a virágos talajtakaró növények a sziklakertben is jó szolgálatot tehetnek, hisz hangulatos virágos párnáik nyáron is gondoskodnak a változatos színekről és az érdekes textúrákról, melyek az igényes és szép sziklakerti összeállítások elengedhetetlen kellékei.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A