Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Lepkeorchidea

(Phalaenopsis)

Az orchideafélék vagy kosborfélék családja a növényvilág talán legnépesebb családja, mely ráadásul számtalan hibrid változattal is rendelkezik, s melyeknek a száma e figyelemreméltó növények kertészeti elterjedésével és vágott virágként való árusításával évről évre folyamatosan növekszik. Ezek a változatos külsejű, gazdag színpalettával rendelkező évelők, melyek szinte az összes kontinensen előfordulnak, legtöbbször fákon élnek, s leveleikkel és léggyökereikkel veszik fel a táplálékot, vannak azonban közöttük talajtakaró és kúszónövények is. Az orchideák természetes élőhelyükön folytatott különleges, ún. epifita életmódjuk folytán mesterséges körülmények között nehezen tarthatók, és bár egyre nagyobb számban állítják elő dísznövényként, nevelésük ma is sok odafigyelést és türelmet igényel.
A lepkeorchidea, mely a bolti kínálat javarészét teszi ki, jó kezdet lehet, ha ezt a nem mindennapi virágot szeretnénk az otthonunk díszéül választani, hisz ez a legkönnyebben nevelhető orchideafajta. Ez a számtalan hibridváltozattal rendelkező kecses dísznövény eredeti élőhelyén Délkelet-Ázsia trópusi erdőiben él, emiatt szereti a párás környezetet, a szórt fényt, s a tápanyagban gazdag talajt. Ha a növény egészséges, levelei egységesen zöldek, merevek, kemények, a hosszú vékony szárakon nyíló virágok szirmai pedig feszesek, már-már szoborszerűek. A szirmok színe a fehértől a sárgán át a pinkig terjed, de léteznek pettyezett vagy finoman csíkolt változatok is. Növekedési időszakuk általában a nyári időszakra esik, virágzásuk pedig a téli, tavaszi hónapokban a legdúsabb. Jellemző rá, hogy ideális körülmények között virágzása eléggé hosszan tartó, akár egy hónapig is eltarthat.

Gondozása


Világos, de tűző naptól mentes helyet, jobbára egyenletes, nem túl meleg hőmérsékletet igényel. Bár szereti a magas páratartalmat, ez a fajta még párásítás nélkül is szépen fejlődik, feltéve, ha rendszeresen, nyáron hetente kétszer-háromszor, télen hetente egyszer öntözzük. A kiszáradást és a túlöntözést egyaránt nehezen tűri a növény, ezért erre különösen ügyelnünk kell. Ha túlzottan kemény a csapvizünk, akkor használjunk inkább esővizet az öntözéséhez. Keleti és nyugati ablakpárkányon elhelyezve általában jól érzi magát, de a túl erős napsütéstől óvni kell. Rendszeres, de mérsékelt tápoldatozásra van szüksége, melyet legjobb, ha az öntözővízhez keverünk. Az elvirágzott virágokat mindig vágjuk le, mert ezzel további virágzásra ösztönözzük a növényt.

Szaporítása


Mivel magról csak speciális körülmények között szaporítható, célszerűbb, ha az anyanövény megvastagodott tőkocsányán fejlődött fióknövényeket ültetjük nedves tőzegbe.

Megosztás a Facebook-on
A A