Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Karácsonyi Orchidea

(Cattleya percivaliana)

A Cattleya fajok, vagyis a bugakosborok többnyire nagy és díszes virágú orchideák, melyek többsége természetes élőhelyén, a trópusi őserdőkben fán lakó, ún. epifiton életmódot folytat. Ezeknek a fajoknak számos hibridje megtalálható a kereskedelemben, melyek csodálatos, olykor illatos virágaik miatt nagy népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében.
A karácsonyi orchidea egy venezuelai bugakosbor faj, melyet először 1881-ben fedeztek fel az Andokban, s nevét onnan kapta, hogy virágzása az északi féltekén általában éppen karácsony idejére esik. Ez a faj, mint általában a többi bugakosbor fákon vagy sziklákon él, s a magas páratartalmú levegőből jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. Ez az orchidea általában valamivel kisebb virágokkal rendelkezik, mint a többi bugakosbor, ugyanakkor virágformája különlegesen szép, így gyakran más hibridek szülőjéül szolgál. A karácsonyi orchidea viszonylag kistermetű évelő, melynek eredeti alapszíne halvány levendula szín, míg a jellegzetes fodros ajakszirom bíbor vagy sárga, a hibrideknél azonban több színkombináció is előfordul. Rendszerint 2-6, viszonylag hosszantartó virágot hoz egy szezonban, a virágzás után pedig nyugalmi időszakba kerül, amit az alsó levélpárja alatt található álgumója segítségével vészel át. A növény levelei bőrszerűek, fényesek, hosszúkás alakúak. Magassága kb. 30 cm.

Gondozása


Lakásban is viszonylag könnyen tartható orchidea, mely sok szórt fényt, levegős talajt, s nagyjából állandó hőmérsékletet igényel. A huzat és a nagy hőingadozás nagyon megviseli. Fontos számára az időnkénti párásítás, mivel eredeti élőhelyén is magas páratartalmú körülmények között bontakoztatja ki szépségét. Nyugalmi periódusában csak kevés öntözést igényel.

Szaporítása


Tőosztással májustól júniusig.

Megosztás a Facebook-on
A A