Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hangulatos otthon virágos szobanövényekkel

Ősz végétől, az időjárás zordabbra fordulásával, egyre jobban felértékelődik a lakásban tartható dísznövények szerepe. A kinti kopár környezet, s az egyre rövidülő nappalok miatt ilyenkor már sok időt töltünk a négy fal között, de ebben az időszakban is sokan vágyunk rá, hogy közel hozzuk magunkhoz a természetet. A virágzó szobanövények mai széles kínálata éppen ebből a vágyból jött létre, hisz ezeknek a virágoknak szinte mindegyike messzi tájakról, teljesen más éghajlati viszonyok közül származik. A legtöbb ma ismert szobanövényt a 19. sz. folyamán hozták be Európába, melyek hosszú és viszontagságos hajóút végén érkeztek el megrendelési helyükre, ezért csak igen borsos áron lehetett hozzájuk jutni. Ma már a nemesítők munkájának köszönhetően ezek közül sok a lakások mikroklímájában is nevelhető, származzanak azok akár a trópusokról, sivatagos területekről, vagy éppen a mediterrán vidékekről.

Narancsliliom (Clivia miniata)
Míg némely növényhez sok türelem és gondoskodás szükséges, másokhoz lényegesen kevesebb, ezért fontos, hogy mindenki a saját életritmusához válassza ki a legmegfelelőbb növényeket, hisz a jól ápolt gyönyörű szobanövények otthonunk legragyogóbb díszei lehetnek, ápolásuk pedig örömteli, megnyugtató időtöltés. A sikerhez elengedhetetlen, hogy jól ismerjük a választott növény tulajdonságait és igényeit, ugyanakkor figyelembe kell vennünk lakásunk adottságait a fényviszonyokkal, a hőmérséklettel és a páratartalommal kapcsolatban. Ha jó érzékkel választunk a növények közül, és egészséges példányokat vásárolunk, akkor minden bizonnyal sok örömünket lelhetjük majd a színes és nemegyszer egzotikus virágokban.

Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)
Kétségtelenül az egyik legszebb szobanövény a kínai hibiszkusz, mely bámulatba ejtő akár 10 cm-es virágtölcsérekkel díszít, ugyanakkor tudnunk kell, hogy a látványos virágok mindegyike csak egy napig nyílik. Ez a szép dísznövény sok másikkal ellentétben megfelelő gondozás mellett igen hosszú életű lehet, ugyanakkor csak elegendő fény és tápanyagellátás mellett fejlődik megfelelően. Eléggé érzékeny növény, mely, ha a földje kiszárad, ha huzat éri, vagy megváltoztatjuk a helyét, rosszul reagálhat, s ilyenkor sajnos ledobhatja a bimbóit.
A vidám színekben pompázó tömött korallvirág szintén szereti a sok napfényt, ugyanakkor a hibiszkusz nagy termetéhez képest bárhol, akár a konyha ablakpárkányán is elhelyezhető. A ragyogó narancs-piros vagy aranysárga virágdísz, mely télen és tavasszal nyílik, elevenséget visz az otthonunkba és viszonylag sokáig gyönyörködhetünk benne, feltéve, ha soha nem öntözzük túl ezt a kedves növényt.

Lepkeorchidea (Phalaenopsis hibrid)
Az egzotikus virágokkal büszkélkedő lepkeorchidea fő virágzási ideje szintén a tél és a tavasz, s a feltűnő, de talán kissé merev virágok akár egy hónapig is díszíthetik a szobát, ha kedvező nyugati vagy keleti tájolású helyet találunk neki. A különösen a régebbi időkben oly népszerű narancsliliom vagy más néven klívia azoknak ajánlott, akik nem tudnak napi gondoskodást nyújtani a növényeiknek, hisz ez a virág nem igényel sok öntözést és odafigyelést, bár az állandó helyet és a sok szórt fényt ő is meghálálja.


Fokföldikankalin
Streptocarpus hibrid


Afrikaiibolya
Saintpaulia ionantha


Ha egy igazán kecses törékeny szépséget keresünk az otthonunkba, akkor a fokföldikankalin megfelelő választás lehet, hisz ez a növény hihetetlenül vékony szárakon hozza lila, liláskék vagy rózsaszín virágtölcséreit, melyek igen jól mutatnak a dús levélzet fölött. Ha az elnyílt virágokat folyamatosan eltávolítjuk róla, akkor a késő tél és a tavasz folyamán számtalan virággal ajándékoz meg minket ez a kistermetű dísznövény, melynek levelei megtévesztésig hasonlítanak a kankalinok leveléhez, de amellyel érdekes módon mégsem áll rokonságban.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A