A menták az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó fagytűrő évelők, melyeket gyógynövényként és fűszerként egyaránt használnak szerte a világon. Kb. 13-18 fajukat tartják nyilván, de sok köztük a különböző kertészeti változat is, mint például a csokoládé menta is. Ez a fajta, akárcsak a legtöbb menta faj gyorsan fejlődő, könnyen gondozható fűszernövény, melyet akár cserépben is nevelhetünk napos vagy félárnyékos balkonon vagy ablakban. Ez a változat bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, sőt mélyen barázdált sötétzöld levelei is kissé bordós-bronzos árnyalatba hajlanak. Ez a felálló szárú, bokrosodó habitusú növény kb. 40 cm magasra nő, s szabadföldi fűszerkertbe ültetve akár talajtakarónak is beválik. Levendula színű virágait, melyek pollenje vonzza a lepkéket és a méheket, júliusban-augusztusban hozza. A csokoládé menta aromás leveleinek illata és íze kellemesen fűszeres, édeskés, valamivel enyhébb aromájú a fodormentáénál (M. spicata), ezért elsősorban desszertek, köretek és gyümölcsös italok ízesítésére használják.
Csokoládé Menta
(Mentha x piperita f. citrata 'Chocolate')
Gondozása
Napos, félárnyékos fekvést, átlagos, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Sokféle talajhoz jól alkalmazkodik, de nem kedveli a száraz körülményeket, ezért rendszeresen kell öntözni. Virágzás után érdemes visszametszeni, ezzel segítve elő a zöld részek megújulását.
Szaporítása
Mivel virágai sterilek, magról nem szaporítható, csak zölddugványokkal vagy rizómáinak tőosztásával.
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > csokoládé menta
2
Színváltozatok
Levendula lila
Kapcsolódó cikkek
Kövess minket a Facebook-on is!
- Egynyári
- Évelő
- Rizómás
- Örökzöld
- Sziklakerti
- Alacsony
- Közepes
- Magas
- Tavaszi
- Nyári
- Őszi
- Kúszó
- Mediterrán
- Virágzó cserje
- Talajtakaró
- Árnyéktűrő
- Szobanövény