Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kínai Hamuvirág

(Ligularia dentata)

Hazánkban kevéssé ismert és ritkán ültetett növény ez a robusztus lágy szárú évelő, melynek oka vélhetően igényeiben keresendő. Ez a Kelet-Ázsiából származó dísznövény ugyanis kifejezetten vízigényes, a mi forró, száraz nyarainkat kevéssé kedveli, amit leveleinek lekonyulásával hamar tudtunkra is ad.
A kínai hamuvirág egyébként látványos dísznövény, melyet nemcsak virágai miatt, hanem méretes leveleiért is ültetnek. Akár 30cm átmérőjű tőlevelei sötétzöldek, egyes fajtáknál bíbor színezetűek, kerekdedek, de szíves vállúak. További értékét kései virágzása jelenti, hiszen sárga virágai augusztus körül kezdenek el nyílni, s őszbe nyúlóan díszítenek. A karcsú hamuvirággal és annak hibridjeivel szemben nem hosszú fürtvirágzatot fejleszt, hanem tömött bogernyőket, melyek bíbor színezetű szárak tetején nyílnak a buja levélzet fölött.
Kerti tavak partjának, mocsaras kertrészek ideális növénye, melynek végső magassága a 1-1,2m-t is elérheti.

Gondozása


A kínai hamuvirág a mi éghajlatunkon félárnyékos, árnyékos fekvést igényel, mivel a tűző nap könnyen megégeti leveleit. Állandóan nyirkos talajt igényel, ellenkező esetben hamar hervadásnak indulnak levelei. Kedveli a tápanyagdús talajt, ami kellően kötött, így homokos, laza szerkezetű talajban nehéz számára biztosítani a megfelelő körülményeket. Betegségek ritkán támadják meg, de a csigák és meztelencsigák károsíthatják.

Szaporítása


Tőosztással a tavasz vagy az ősz folyamán.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > kínai hamuvirág
2
Kínai Hamuvirág
Ligularia dentata
Kínai Hamuvirág (Ligularia dentata)

Színváltozatok

Napsárga


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A