Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kertünk éke a tavaszi sziklakert

Egy kisebb sziklakert, ill. kavicsos évelőágy szinte minden kertben kialakítható, de a legnagyobb létjogosultsága természetesen ott van, ahol a kertben kisebb-nagyobb szintkülönbségek vannak, s emiatt rézsűkkel kell összekötni a mélyebben fekvő területeket a kert felsőbb szintjeivel. Ebben az esetben a szépen megformált lejtő képes arra, hogy önálló életre keljen a növényzet közül kibukkanó érdekes formájú kövek és sziklák segítségével. Kicsiny szintkülönbség esetén természetesen elegendő, ha laposabb kőtömböket építünk be a rézsűbe, s némi kavicsot is felhasználhatunk a teljesebb összkép kedvéért.
A sziklakertek igazi a pompája a tavasz, de természetesen nyári és őszi virágzású évelőket is érdemes ültetnünk annak érdekében, hogy később se maradjon virágzó színfolt nélkül a kert ezen speciális része. Az ide illő növények többsége kifejezetten igénytelen, elterülő vagy tömött párnát alkotó alacsony növény, melyből szerencsére számtalan fajta áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy mind színben, mind formában változatos látványt hozhassunk létre. Az igényesebb, magasabb növényeket a védett horpadásokba és teraszokra érdemes ültetnünk, mivel így nagyobb védelmet élveznek az időjárás viszontagságai ellen, ugyanakkor nem árt azt is figyelembe venni mely növények igényelnek teljes napot, s melyek érzik jól magukat inkább a terület árnyékosabb részein.
A sziklakert másik vitathatatlan előnye az, hogy a magasított fekvés miatt kifejezetten jól érvényesülhetnek azok az apró, de szépséges tavaszi virágok is, melyeket egyébként talán nem tudnánk kellően megcsodálni kicsiny termetük miatt. Érdemes tehát minél többféle évelőből összeállítani a kiültetést, és nem csak kizárólag a hagyományos párnát képző pozsgás vagy egyéb évelő növényekre támaszkodni, mint pl. az örökzöld tatárvirág, az árlevelű lángvirág, a tollas szegfű, a havasi fátyolvirág, vagy a borsos varjúháj fehér, rózsaszínű, lila, vagy sárga virágszőnyege.
Érdekes megoldásokra jó példa lehet, ahogy a délszaki kutyatej karakteres külleme és zöldessárga virágai együttest alkotnak sötétkék fürtös gyöngyikék vagy rózsaszínű pázsitviolák csoportjával, de ültethetünk bátran kénsárga szártalan kankalint, törpe íriszt, kisvirágú hunyort, ibolyát vagy kerti jácintot nagyobb tömegben. A nemes májvirág gyönyörű kék virágai pedig egyszerűen csodálatosan mutatnak egy-egy nagyobb sziklahasadékban a fehér kövek előtt. A nagyobb terek kitöltésénél pedig mindenképpen gondoljunk a bőrlevélre és az illatos gólyaorra is, annál is inkább, mivel ezek az évelők nem csak üde tavaszi virágaikkal, de a levelükkel is egész évben díszítenek, szép és változatos zöld felületet adva a területnek.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A