Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Elefántláb

(Beaucarnea recurvata)

Mexikó és a szomszédos Közép-Amerikai országok félsivatagos területein őshonos ez a hazánkban szobanövényként elterjedt dísznövény, melyet a kereskedelemben mind a mai napig gyakorta Nolina recurvata néven forgalmaznak. Ez a növény a száraz körülményekhez úgy alkalmazkodott, hogy jellegzetesen megvastagodott törzsében képes hosszabb időre eltárolni az életben maradáshoz elengedhetetlen vizet - ez ihlette az elterjedt elefántláb és buzogányfa elnevezéseket. Ebből az ún. palacktörzsből egy törzsszerű szár fejlődik, melynek tetején finoman visszahajló, hosszú, keskeny levelek alkotnak levélrózsát. Bár a természetben az idősebb példányok esetén előfordul elágazás, a szobanövényként nevelt egyedekre ez nem jellemző. Ez a lassú növekedésű kétlaki dísznövény idősebb korban termetes krémfehér virágzatokat fejleszt, de szobanövényként többnyire egyáltalán nem virágzik. Természetes környezetében akár a 9m-es magasságot is elérheti, konténeres növényként azonban ritkán nő 1,5-2m-nél magasabbra.

Gondozása


Tipikusan olyan növény, amelyre a legnagyobb veszélyt nem az elhanyagoltság, hanem a túlzott törődés jelenti. Meleg- és fényigényes növény, mely szárazságtűrő mivolta miatt nem kedveli a folyamatosan nedves talajt, legjobb, ha az öntözések között megvárjuk, míg a talaj felső rétege kiszárad. Kisméretű cserépbe, jó vízáteresztő képességű földbe ültessük. Nem kifejezetten páraigényes növény, de a túlzottan száraz levegő miatt megbarnulhat a levelek vége. A nyár folyamán kirakhatjuk a szabadba, de ilyenkor érdemes folyamatosan hozzászoktatni a közvetlen napsütéshez. Amennyiben kint neveljük, a hideg idő közeledtével vigyük be a szobába, s a tél folyamán lehetőleg biztosítsunk neki 10°C-nál magasabb hőmérsékletet. Figyeljünk rá, hogy ebben az időszakban még kevesebb vízzel is beéri. Az elefántláb többnyire problémamentes, de a takácsatkák és a pajzstetvek időnként károsíthatják.

Szaporítása


Sarjhajtások leválasztásával, jóllehet a mi éghajlatunkon, szobanövényként nevelve ritkán fejleszt sarjhajtásokat. Tavaszi magvetéssel is szaporítható 18-21°C-on.

Megosztás a Facebook-on
Asparagaceae (spárgafélék) > közönséges elefántláb
2
Közönséges Elefántláb

Színváltozatok

Zöld

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A