Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Rukkola

(Eruca vesicaria subsp. sativa)

A rukkola, ez a leginkább zöld salátaként fogyasztott egynyári növény, nemcsak ételeink gazdagítására, hanem a kertünk díszítésére is alkalmas, annál is inkább, mivel jól bírja a szárazságot és nem igényel semmiféle különösebb gondoskodást sem. Eredeti élőhelyén a mediterrán térségben gyakran nő vadon elhagyott, száraz sziklás parlagokon, s mivel könnyen terjed, hamar birtokba veszi ezeket a napos területeket. A növény enyhén mustáros ízű szárnyasan tagolt leveleit frissen kell felhasználni salátákba, pizzák tetejére, sajtos ételekhez, mivel hosszabb tárolás, vagy melegítés hatására könnyen összeesik. Érdekessége, hogy a virágai épp úgy ehetők, mint a magjai, sőt az utóbbiról sokáig úgy tartották, hogy afrozodiákum, ezért a középkorban meg is tiltották termesztését a monostorok kertjeiben. A rukkola vagy más néven borsmustár levelei gazdagok C, K és A vitaminban, de tartalmaznak vasat és kalciumot is. Olívaolajjal leöntve, különböző ecetekkel megbolondítva különleges ízű salátát kreálhatunk belőle, melyhez jól illik a parmezán, a mozarella vagy akár feta is. Ezt a gyorsan növő növényt vethetjük fűszerkertbe és cserépbe egyaránt, s 4-6 hét után már szüretelhetjük is róla a zsenge leveleket. Magassága kb. 30-50 cm. Ha 3 hetente szakaszosan vetjük, akkor egész nyáron át élvezhetjük a friss levelek zamatát.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos fekvést, átlagos jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Rendszeresen, de mértékletesen öntözzük. Kártevők és betegségek ritkán támadják meg.

Szaporítása


Magról. Szabadföldbe májustól vethetjük.

Megosztás a Facebook-on
Brassicaceae (káposztafélék) > rukkola
2
Rukkola

Színváltozatok

Krémfehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A