Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Illír Sáfrány

(Crocus tommasinianus) VÉDETT!

Kisebb-nagyobb csoportjaival Gyulaj környékén találkozhatunk ezzel a hazánkban védett krókusz fajjal, melyet kecses megjelenése végett azonban előszeretettel ültetnek kertekbe is. Elsősorban ablakládák és sziklakertek díszéül szolgálhat ez a kistermetű, hagymagumós évelő, mely egyike a legkorábban virágzó krókusz fajoknak. Tőálló, fehér csíkos levelei február-márciusban jelennek meg a virágzással nagyjából egy időben. Lepellevelekből álló virágkelyhei a lila különböző árnyalataiban pompáznak, s sok más krókusz fajhoz hasonlóan este, illetve borús időben becsukódnak. Virágzása hazánkban többnyire a március elejére esik. Magassága mindössze 10-15cm.

Gondozása


Napos, félárnyékos helyet, valamint átlagos, de jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, a nyári pihenő időszakban azonban csak elvétve igényel vizet. Csakúgy, mint más hagymások esetén, a leveleket csak az után távolíthatjuk el, hogy azok önmaguktól megsárgultak. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve hagymagumókkal. Egyes kertészeti változatok, mint például a jól ismert 'Ruby Giant' (C. tommasinianus × C. heuffelianus) sterilek, ezért ezeket csak hagymagumókkal szaporíthatjuk. A hagymagumókat kb. 9-12cm mélyre ültessük.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Iridaceae (nősziromfélék) > illír sáfrány
2
Illír Sáfrány
Crocus tommasinianus
Illír Sáfrány (Crocus tommasinianus)

Színváltozatok

A lila különböző árnyalatai, valamint fehér
Kövess minket a Facebook-on is!
A A