Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kétvirágú Sáfrány

(Crocus biflorus)

A krókusz kétségtelenül a tavaszi időszak egyik legismertebb virága, mely korai virágzása és könnyű nevelhetősége miatt a kertészek körében is igen népszerű. A kétvirágú sáfrány egy rendkívül változatos megjelenésű faj, mely a természetben az olasz hegyvidékeken át, egészen Iránig előfordul. Ez a kicsiny termetű hagymagumós növény kora tavasszal hosszú tőkocsányon hozza tölcsér alakú, napra nyíló virágait, melyek színe többnyire kékes vagy lilás, de alapvetően világos árnyalatú. Virágai külső felükön nem ritkán sötét csíkokkal díszítettek, de nem szükségszerűen. Ültethetjük sziklakertbe csakúgy, mint évelő ágyás peremére, kicsiny termete miatt azonban elsősorban csak nagyobb csoportokban érvényesül.
A kereskedelemben leggyakrabban előforduló fajtája a 'Blue Pearl', melyet gyakorta tévesen korai sáfrány (C. chrysanthus) kultivárként forgalmaznak. Valójában a korai sáfrány számos kereskedelemben kapható fajtája valójában kétvirágú sáfrány, vagy még több esetben azzal alkotott hibrid.

Gondozása


Napos fekvést, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, mely a tavasz folyamán nyirkos, a nyár folyamán azonban viszonylag száraz. Kedveli a homokos, kavicszúzalékos talajt. Lombhullató fák alatt is ideálisan nevelhető, mivel aktív növekedési időszaka akkorra esik, amikor a fák lombja még nem árnyékol. Amennyiben a gyepbe ültetjük, ügyeljünk rá, hogy fűnyíráskor ne távolítsuk el leveleit az előtt, hogy azok elsárgultak volna. Kártevők, betegségek elvétve károsítják.

Szaporítása


Elsősorban hagymagumókról érdemes, de magvetéssel is lehet.

Megosztás a Facebook-on
A A