Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tippek balkonnövények gondozásához

A cserepes és dézsás növények szépséget és színeket visznek a teraszunkra vagy a balkonra, ugyanakkor ahhoz, hogy egész nyáron át dúsak és egészségesek maradjanak állandó figyelmet és gondoskodást igényelnek tőlünk. Mivel viszonylag kis mennyiségű földből táplálkoznak, jobban ki vannak téve a környezet hatásainak, ezért fokozottan rajtunk múlik, hogy a tavasz végén beültetett palántáink a nyár derekán is szép képet mutatnak-e. Ha a növényeink hiányt szenvednek tápanyagban vagy szomjaznak, akkor lelassul a fejlődésük, kevesebb virágot hoznak, de még a betegségekre és a kártevőkre is fogékonyabbá válnak.
Általánosságban elmondható, hogy a friss földbe ültetés után 6 héttel rohamosan fogyni kezd a növényeink tápanyaga, ezért a nyár derekától folyamatosan gondoskodnunk kell a tápoldatozásról hetente, kéthetente, így a virágaink még az ősz folyamán is folyamatosan virítanak majd. Mivel a virágzást a kálium és foszfor tartalom segíti elő elsősorban, ezért ilyen tartalmú folyékony vagy szilárd tápsó tablettákat válasszunk. Nagyon fontos a megfelelő vízellátás is, így a hőmérsékletnek és a növény igényeinek megfelelően rendszeresen öntözzük a növényeinket, de figyeljünk a pangó vízre is mivel sok növény kifejezetten rosszul viseli, ha túlöntözzük. Nyári kánikulában az a legjobb, ha kora reggel és este a hőség enyhülésével öntözünk, akár naponta kétszer is, ha úgy látjuk virágaink kókadtak, a levelek kezdenek fonnyadt hatást kelteni. Egyes virágok, pl. a fukszia vagy a petúnia, ha nélkülözik a vizet, hajlamosabbak a lisztharmatra vagy a levéltetvek károsító hatására, ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a földlabdájukat. Az angol muskátli pedig bimbóinak elszáradásával vagy ledobásával reagál a vízhiányra, ami eléggé visszavetheti a virágzásban.
Fontos az is, hogy még, ha időigényes is, de folyamatosan csípjük le az elhervadt virágokat a virágkocsánnyal együtt a növényekről, legyen az muskátli, cseppecskevirág, kerti verbéna vagy akár oroszlánszáj, hisz így némi üresjárat után újra virágba borulhat a növényünk, mivel nem pazarolja az energiáit a magérlelésre. Míg egyes növényekről egyesével, a következő bimbó fölött vághatjuk le az elnyílt virágokat, más kifejezetten apró virágú növénynél érdemesebb az egész bokrot némileg ollóval visszametszeni, mint pl. a törpe lobélia vagy a tengerparti fülesternye esetében.
Jó, ha a nyár folyamán folyamatosan ellenőrizzük a hajtásokat és a leveleket is, és a sárga, gyenge, esetleg túlságosan megnyúlt hajtásokat rendre eltávolítjuk vagy visszavágjuk. A károsodott, száradt, esetleg fertőzött leveleket minél előbb távolítsuk el, s, ha a levéltetvek vagy a pajzstetvek komolyabban megtámadták a növényt védekezzünk szappanos vizes lemosással vagy rovarölő szerekkel.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A