Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hasindító Kutyatej

(Euphorbia lathyris)

Nagy sárfű néven is ismert ez a mediterrán térségből származó kutyatej faj, mely mára már Európa szerte elterjedt. Nálunk nem őshonos, de gyógyhatása, valamint vélt rágcsáló és vakond űző képessége miatt gyakorta nevelik. Dísznövénynek sem utolsó ez a kétnyári növény, mert bár nem kifejezetten látványos, de mindenképpen egyedi megjelenésű. Mereven feltörő szárán keresztben átellenesen fejlődnek a hosszú, lándzsa alakú levelek, melyek sötét kékeszöld színét csak a feltűnő világoszöld erezet töri meg. Első évben csak leveleket fejleszt, második évben hozza a zöld különböző árnyalatait felvonultató bogernyőit, melyek apró, jelentéktelen virágokból, valamint nagyméretű lándzsás gallérkalevelekből állnak. Akár 1m-t is meghaladó magasságával ideális háttere lehet alacsonyabb egynyári és évelő dísznövényeknek, de különösen akkor mutat jól, ha csoportokban vetjük.
Jó, ha tudjuk, hogy mint a kutyatejek általában, a hasindító kutyatej is mérgező tejnedvet tartalmaz, amely szem- és bőrirritációt okozhat!

Gondozása


A hasindító kutyatej nem kifejezetten igényes növény, kedveli a sovány, viszonylag száraz talajt, de bármilyen nem túl kötött talajban életképes. Mivel rosszul viseli az átültetést, ezért lehetőleg végleges helyére vessük, napos, félárnyékos helyre, alternatívaként mély cserép is szóba jöhet. Gondozásánál mindig viseljünk kesztyűt! Kártevők ritkán károsítják, lisztharmat előfordulhat, különösen árnyas, rossz légjárású helyen.

Szaporítása


Magvetéssel. Magjait körülbelül annyi földdel takarjuk be, mint maga a mag átmérője.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A