Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fukszia

(Fuchsia)

A fuksziák eredetileg Dél-Amerika nyugati partvidékéről származnak, ahol ligetes hegyi erdőkben, magas páratartalom mellett, humuszban gazdag talajban tenyésznek. Változatos évelő dísznövények, amelyeknek léteznek magas fás szárú és alacsony lágy szárú változatai csakúgy, mint csüngő és kúszó fajtái is, de a mi éghajlatunkon általában nem télállóak, ezért teleltetést igényelnek.
A fukszia nevét egy német orvos-botanikusról, Leonhart Fuchs-ról kapta. Levelei tojásdad alakúak, csüngő, harang alakú csöves virágai pedig két színből tevődnek össze. A szirmok minden esetben azonos színárnyalatúak, míg a csészék és a cső gyakorta más színűek. A csészelevelekkel körbe ölelt virágkoronából porzószálak és egy igen hosszú bibe emelkednek ki, amely még érdekesebbé teszi a virágot. Ezek a növények igazán jó megoldást jelentenek árnyékos balkonok és ablakok díszítésére, mivel nem szeretik a tűző napot, viszont a rózsaszín és a lila szín árnyalataiban pompázó virágaik üde színfoltot biztosítanak. A virágzás májusban kezdődik és helyes ápolás esetén egészen az első fagyokig szakadatlanul tart.

Gondozása


Mivel az árnyékot szereti, célszerű olyan helyre ültetni, ahová csak reggel süt a nap. Tápanyagban gazdag, üde, jó vízelvezetésű talajt igényel. Kedveli a széltől védett és magas páratartalmú helyeket. Nyáron folyamatosan öntözni kell, és nem árt a föld tápanyag utánpótlásáról is gondoskodni. Kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni a növényt, mivel ezzel elősegítjük az újabb hajtások növekedését, s akár kisebb fácskává is alakíthatjuk cserepes növényünket. A semleges vagy az enyhén savas kémhatású földben érzi jól magát. Amennyiben át szeretnénk teleltetni növényünket, akkor a fagyok előtt vigyük hűvös, sötét helyre és folyamatosan csökkentsük az öntözés mennyiségét. A legideálisabb hőmérséklet a tél folyamán 7-12°C. A növény ilyenkor elveszíti a leveleit és pihenő időszakba kerül, ami azonban szükséges ahhoz, hogy a következő évben is erőteljesen tudjon növekedni, s így a kártevők is kisebb eséllyel támadják meg. Március közepén helyezzük a növényt világos helyre, vágjuk vissza, és ha szükségesnek látjuk, ültessük át nagyobb cserépbe.

Szaporítása


Levágott hajtásairól dugványozással szaporítható, de kísérletezhetünk magról való hajtatással is.

Megosztás a Facebook-on
Onagraceae (ligetszépefélék) > fukszia
2
Fukszia
Fuchsia
Fukszia (Fuchsia)
Krisztus Vércseppje

Színváltozatok

Gyakoriak a kétszínű változatok, rózsaszín, fehér, piros, lilás-piros


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A