Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Magyal

(Ilex aquifolium)

A közönséges magyal a magyalfélék népes családjába tartozó örökzöld, szívós cserje, vagy kisebb termetű fa, mely eredeti élőhelyein Nyugat- és Dél-Európa erdeiben általában magas fák árnyékában nő. Elsősorban bükkösökben és tölgyesekben telepszik meg, de jól alkalmazkodik mindenféle körülményhez, így az erdők szélein is gyakran megveti a lábát. Lassan növő, de kifejezetten hosszú életű, erősen elágazó ágrendszerű növény, mely akár az 500 évet is megérheti, átlagosan azonban körülbelül 100 évig él. Cakkos szélű levele és téli piros termései a karácsonyi dekoráció egyik alapvető, szinte mindenki által ismert motívuma, bár a csábító bogyók az ember számára mérgezőek.
A magyal kétlaki növény, azaz vannak csak termős és csak porzós virágokkal rendelkező példányai is. A növény apró fehér, nektárban gazdag virágai a levelek hónaljában májustól nyílnak. Látványos bogyók csak a termős növényeken fejlődnek, ezért a megtermékenyítés érdekében porzós növényeket is szükséges ültetni. Ez a fagytűrő örökzöld, mely fényes, sötétzöld levelekkel rendelkezik, jól bírja a metszést is, ezért nem csak néhány bokorból álló csoportba, hanem sövényként is ültethető. Jellemző a növényre, hogy a cakkos, éles szélű levelek inkább a bokor alsó részén fejlődnek, míg az idősebb példányokon és a cserje magasabb ágain általában egyszerű ovális levelek vannak. Az első jelentősebb fagyok után a növény fényes gyümölcsei puhábbá válnak, s a földre lehullva értékes táplálékul szolgálnak a madarak számára. Léteznek alacsonyabb, mindössze 1,5 m magas fajtái is, ahogyan fehérrel szegélyezett levelű, valamint fekete bogyós változatai is. A kifejlett példányok átlagos magassága metszés nélkül 2-5 m.

Gondozása


Félárnyékos, esetleg napos fekvést, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Eléggé terebélyes cserje, ezt vegyük figyelembe a telepítésénél. A mérsékelten száraz talajt, és a városi klímát is elviseli. Nagyobb lomblevelű fák aljnövényzeteként is ültethető. A fiatal cserjéket télen lombréteggel kell védeni a fagykárok ellen. Szükség esetén kora tavasszal metsszük vissza a zavaró ágakat.

Szaporítása


Dugványozással.

Megosztás a Facebook-on
Aquifoliaceae (magyalfélék) > közönséges magyal
2
Közönséges Magyal
Ilex aquifolium
Közönséges Magyal (Ilex aquifolium)
Magyal

Színváltozatok

Termései pirosak, virágai fehérek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A