Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Mocsári Kockásliliom

(Fritillaria meleagris) VÉDETT!

Különlegesen kecses megjelenésű hagymás évelő, mely hazánk láperdeiben és ártéri rétjein is fellelhető időnként. Ez a hazánkban védett faj március-áprilisban hozza sakktábla mintájú sötétbíbor vagy fehér virágait. Tulipánéra emlékeztető bókoló virágai legtöbbször magányos állnak, s valójában nem szirom-, hanem lepellevelekből állnak. Ritkásan elhelyezkedő fűszerű levelei a virágzás után fokozatosan elszáradnak és a növény a következő tavaszig visszahúzódik a hagymájába. Ez a mindössze 15-40cm-es dísznövény megfelelő környezetben hosszú életű, s könnyen elszaporodik. Különösen jól illik természethű, erdős, ligetes kertrészekbe és sziklakertekbe.

Gondozása


Könnyen nevelhető évelő, mely legszebben napos, félárnyékos helyen, vízmegtartó, de jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. Kedveli a humuszban gazdag, nyáron is hűvös, kissé nyirkos talajokat. Hagymája elég törékeny, ezért bánjunk vele óvatosan. A növény föld feletti részeit a virágzás után nem szabad eltávolítani, csak ha már elszáradtak, mert különben a tápanyagok nem tudnak visszajutni a növény hagymájába. A meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


A fiókhagymák leválasztásával késő nyáron, vagy magvetéssel az ősz folyamán. A magoknak fagyra van szükségük a tavaszi csírázáshoz. Kisméretű, törékeny hagymáit kb. 9-10cm mélyre ültessük.

Megosztás a Facebook-on
Liliaceae (liliomfélék) > mocsári kockásliliom
2
Mocsári Kockásliliom
Fritillaria meleagris
Mocsári Kockásliliom (Fritillaria meleagris)
Kockás Kotuliliom

Színváltozatok

Bíbor, rózsáslila, fehér, zöldesfehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A