Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Illatos Kakassarkantyú

(Plectranthus madagascariensis)

A kertészetekben többnyire Plectranthus coleoides néven forgalmazott illatos kakasarkantyúka egy balkonládába, függő virágtartóba való mutatós levéldísznövény, amely jó kontrasztot adhat színes egynyári virágokhoz, de önállóan is megállja a helyét. Bokros növekedésű, 30-40 cm magas, fagyérzékeny évelő, melynek íves hajtásain fogazott, fehérrel szegélyezett tojásdad levelek találhatók, s amelyeknek kámforszerű illata távol tartja a szúnyogokat. Lila virágai egészen aprók, jelentéktelenek. Nagyon könnyen nevelhető dísznövény, amely ültetés után néhány héttel már dús és tömött zöldfelületet ad. Ha más virágokkal együtt ültetjük, célszerű az ablakláda végeibe tennünk, mivel a lehajló hajtások, amelyek a 0,5 m-t is elérhetik, így szép keretet adnak a kiültetésnek.
Időnként tévesen P. forsteri 'Marginatus' néven is értékesítik, mely azonban egy hasonló, de lényegesen termetesebb, feltörő habitusú növény, melynek levelei nem fényesek.

Gondozása


Viszonylag igénytelen növény, amely napos vagy félárnyékos fekvést, jó vízáteresztő képességű talajt kíván. Rendszeres öntözést igényel, de a két öntözés között a földjét hagyjuk kiszáradni, mivel a pangó vizet nem tűri. Ne ültessük egymáshoz túl közel a palántákat, mivel a növény a nyár folyamán még jócskán bokrosodik. Ha a megnyúlt hajtásokat visszametsszük, bokrosabb növényt nevelhetünk. A fagyok közeledtével hűvös, világos helyen teleltethetjük át.

Szaporítása


Dugványozással, tőosztással.

Megosztás a Facebook-on
A A