Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pirosló Hunyor

(Helleborus purpurascens) VÉDETT!

Gyöktörzzsel szaporodó hosszan nyíló tavaszi virágzású évelő, mely márciustól májusig díszít különös szépségű virágaival. Ez a Kárpát-medencében is őshonos, hazánkban védettséget élvező mészkedvelő hunyor faj jellemzően az erdős-ligetes élőhelyek növénye, így hazánkban főleg a Bükk hegység tölgyeseiben és gyertyánosaiban találkozhatunk vele.
Érdekessége, hogy virágzása kezdetén jórészt csak a húsos hengeres szára fejlődik ki, melyek csúcsán 1-2 virág nyílik, s csak később jelennek meg a növény bokros tőlevelei. A 6-8 cm átmérőjű, kissé bókoló virágok kerekded csészelevelei zöldes-bíbor színűek. Elvirágzása után a látványos zöldessárga porzók helyét a termés foglalja el. Mélyen szeldelt levelei tenyeresek, fogazott szélűek. Magassága 30-35 cm. Jó, ha tudjuk, hogy a növény valamennyi része mérgező!
Jó, ha tudjuk, hogy az ez alatt a név alatt értékesített növények nagy része valójában keleti hunyor hibrid.

Gondozása


Mivel árnyékkedvelő növényről van szó, bátran ültethetjük facsoportok, nagyobb cserjék alá. Jó vízelvezetésű, de kissé nyirkos talajban fejlődnek megfelelően. Semleges vagy lúgos kémhatású, humuszban gazdag élőhelyet igényelnek. Az ültetést követő néhány évben lassan fejlődik. Amennyiben van rá lehetőségünk, minden évben adjunk neki levélkomposztot. Levélfoltosodás időnként előfordulhat.

Szaporítása


Magról vagy tőosztással.

Megosztás a Facebook-on
A A