Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Citromillatú Kefevirág

(Callistemon citrinus)

Ausztráliában őshonos ívelt ágrendszerű örökzöld cserje vagy kisebb fa, mely kifejezetten a száraz meleg klímát és napos fekvést részesíti előnyben. Ez a világító piros virágokkal díszítő növény trópusi atmoszférát teremt maga köré, még akkor is, ha a mérsékelt égövön neveljük, különösen akkor, ha fehér fal elé helyezzük el. A hajtások végén fejlődő érdekes, hosszú porzós tömött virágok valóban leginkább egy üvegmosó keféhez hasonlítanak, innen ered a cserje különös elnevezése is. A növény keskeny lándzsa alakú levelei kihajtáskor bronzvörösek, majd később szürkészöld árnyalatúvá válnak, s citrom illatot árasztanak. Mivel hazánkban teleltetést igényel, csak cserépben nevelhető. Mérsékelt övi körülmények között magassága az 1-3 métert ritkán haladja meg, azonban hazájában akár 4-8 méterre is megnőhet, de végső magasságát csak 10-20 év alatt éri el.

Gondozása


Bár természetes környezetében eléggé alkalmazkodó és könnyen nevelhető növény, egészséges fejlődéséhez teljes napot és tápanyagban gazdag laza tőzeges földet igényel. Vízigénye közepes, ezért a túlöntözését mindenképp kerüljük el. Az elszáradt virágokat mindig metsszük le a növényről. Nyáron kivihetjük a szabadba védett meleg helyre, ősszel viszont már az első fagyok előtt legalább 8-10 fokos világos helyiségbe kell vinni, ahol kevés öntözés mellett át tudjuk teleltetni. A pajzstetvek és a levéldarázs lárvák veszélyt jelenthetnek a növényre.

Szaporítása


Magról és hajtásdugványokkal is szaporítható, de míg az utóbbiról szaporított példányok már a következő évben virágozhatnak, addig a magról szaporítottak csak a 4-5. évben.

Megosztás a Facebook-on
Myrtaceae (mirtuszfélék) > citromillatú kefevirág
2
Citromillatú Kefevirág
Callistemon citrinus

Színváltozatok

Piros, rózsaszín, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A