Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kányaharangvirág

(Campanula rapunculoides)

Romantikus hangulatot árasztó magas növésű harangvirágféle, mely Európa szerte elterjedt, és amely hazánkban is őshonos. A növény hosszúkás virágai 15-35 cm-es fürtben helyezkednek el a némelykor meghajló, hosszú virágszárakon, s akkor mutatnak a legjobban, ha kisebb csoportokba ültetjük őket. Az enyhén bókoló liláskék virágok júniustól szeptemberig nyílnak, s gyakran a szárnak egyazon oldalára rendeződnek. A növény tőlevelei szív alakúak, míg a szárakon elhelyezkedők lándzsa alakúak, fogazottak és enyhén szőrözöttek.
A kányaharangvirág évelőágyások hátterében, kerítések tövében, természethű, ligetes kertekben, de még sziklakertekben is jól mutat. Mivel magjait bőven elszórja, ha egyszer ültetünk belőle, számíthatunk rá, hogy sokáig a kertünk lakója lesz ez a kedves nyári virág, melynek élénk színű virágai igazi pillangócsalogatók. Magassága 30-90 cm.

Gondozása


Könnyen nevelhető kerti virág, mely napos, félárnyékos fekvést, tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan enyhén nyirkosan. Ha a virágzás után visszametsszük szárait, másodvirágzásra is számíthatunk. A meztelencsigák olykor károsíthatják.

Szaporítása


Mivel karcsú karógyökere megsérülhet a tőosztás során, inkább tavaszi magvetéssel próbálkozzunk.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A