Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pettyegetett Harangvirág

(Campanula punctata var. punctata)

A harangvirágfélék családjába tartozó fél-örökzöld dísznövény, mely eredetileg Koreából származik, de mára már Japánban és Szibéria keleti vidékein is igen elterjedt. Bokrosodó felépítésű évelő, mely júniustól augusztusig tömegesen hozza lecsüngő, harangformájú virágait. Nagyméretű virágai a rózsaszín különböző árnyalataiban vagy fehérben pompáznak, s belső felületükön pöttyösek, innen ered elnevezése is. A talajhoz közeli levelei fényesek, szív alakúak, s remek talajtakarók, míg a szárakon feljebb levő levelei kisebbek és hosszúkásak. Bár napos helyen érzi magát legjobban, félárnyékban is tökéletesen fejlődik, s jól mutat akkor is, amikor a legtöbb árnyéktűrő növény már elvirágzott. Magassága kb. 40-100 cm.

Gondozása


Kevés gondozást igénylő, teljesen fagytűrő dísznövény, mely napos, félárnyékos fekvést, valamint jó vízáteresztő képességű, semleges vagy lúgos kémhatású talajt igényel. Vízigénye közepes, kedveli, ha talaja folyamatosan kissé nyirkos. Az első virágzási periódus után érdemes visszametszeni, melyet követően időnként másodvirágzásra számíthatunk az ősz elején. Fontos tudni, hogy ez a lenyűgöző szépségű növény megfelelő körülmények között viszonylag agresszíven terjed, így legjobb, ha nem hagyjuk, hogy elszórja magjait, s időnként nem árt megritkítani. Néhány évente érdemes tőosztással megifjítani.

Szaporítása


A pettyegetett harangvirág önvető, de leginkább a földfelszín alatti indáival terjed, az így keletkező növényt - leválasztva az anyanövényről - átültethetjük máshova. Ha magvetéssel kívánjuk szaporítani, legjobb, ha azt ősszel, vagy tavasszal a fagyok elmúltával tesszük azt.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A