Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Sárgaviola

(Erysimum cheiri)

Eredetileg Dél-Európában őshonos kétnyári vagy rövid életű évelő, mely már évszázadokkal ezelőtt eljutott Európa többi részébe is, s állandó helyet talált magának a paraszti és a kolostorkertekben egyaránt. Sokáig Cheiranthus cheiri néven ismert, felálló szárú dísznövény, melynek 25-60cm-es szárait sötétzöld, lándzsa alakú levelek borítják. Virágzása április végétől kora nyárig tart, s ez időszak alatt nagytömegben hozza illatos, egyszerű vagy telt virágait, amelyek leggyakrabban ugyan napsárgák vagy barnás-narancssárgák, de nem ritkák a kénsárga, piros és mályvaszínű változatok sem. Sokszor nyílik falak, kerítések, eldugott kiszögellések tövében.

Gondozása


Napos fekvésben, laza szerkezetű, enyhén meszes talajon fejlődik a legszebben. A fagyra némileg érzékeny, ezért erős teleken elfagyhat. Szeptemberben érdemes cserépbe ültetni, és világos, fagymentes helyen átteleltetni. Vízigénye közepes, rendszeres öntözést igényel. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Május végén, július elején vethető a magja, palántázás során pedig mindenképpen csak a fagyok elmúltával kerüljön ki a szabadföldbe a növény. Ha az érett magokat hagyjuk elszóródni, azok maguktól is kikelnek.

Megosztás a Facebook-on
Brassicaceae (káposztafélék) > sárgaviola
2
Sárga Viola
Erysimum cheiri
Sárga Viola (Erysimum cheiri)

Színváltozatok

Aranysárga, meleg narancs, vörösesbarna

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A