Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tavaszi Hérics

(Adonis vernalis) VÉDETT!

Feltűnő külsejű tavaszi évelő, mely vakítóan sárga, selymes fényű virágairól, és a vaskos szárat teljes hosszában beborító finom metszésű csipkeszerű leveleiről ismerhető fel. A magányos 3-7 cm-es átmérőjű virágok a szárak csúcsán helyezkednek el. A 10-12 db, vagy ennél is több aranysárga, ovális formájú sziromlevél közepében megannyi sárga porzó bújik meg. Hazánkban védett ez a bokros tövű, teljesen télálló kistermetű növény, mely a természetben száraz sztyeppéken, legelőkön és tölgyesekben él. Virágzása április-májusra esik. Magassága kb. 30 cm. Mint a legtöbb boglárkaféle, ez is erősen mérgező hatású növény. Hatóanyagaiból gyári körülmények között gyógyszerek alapanyagait vonják ki.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos helyet és mészben gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk kissé nyirkosan. A meztelencsigák időnként károsíthatják. Az átültetést rosszul viseli.

Szaporítása


Magvetéssel ősszel vagy kora tavasszal, illetve tőosztással. Akár magról, akár tőosztással szaporítjuk a fiatal növényeknek sok időre van szükségük, míg megerősödnek, ezért az első években lehetőleg ne bolygassuk, és utána is csak mértékkel.

Megosztás a Facebook-on
Ranunculaceae (boglárkafélék) > tavaszi hérics
2
Tavaszi Hérics
Adonis vernalis

Színváltozatok

Sárga

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A