Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Aloe Vera

(Aloë vera)

A szubtrópusi származású aloe vera, avagy orvosi aloé egyike annak a 250 Aloë fajnak, melynek többsége Afrikában őshonos, s melynek néhány fajtáját - ahogyan ezt is - évezredek óta használják gyógyító célokra. Már az ókori rómaiak és a görögök is alkalmazták égési sérülésekre, szúrt és vágott sebekre, de szépségápolási céllal bőrfiatalításra is. Bár a növény pozitív hatásai ma sincsenek teljes körűen bizonyítva, ennek ellenére komoly súlyt képvisel különösen a bőr- és az emésztőszervi problémák alternatív orvoslásában, ahogyan a kozmetikai iparban is. A gyógyhatású anyagokat a növény nedvdús leveleiben lévő nyálkás anyagból vonják ki, s nemcsak gélként, hanem vízzel keverve dzsúszként is alkalmazzák.
Ez a szárazságtűrő pozsgás évelő növény azonban nem csak gyógyító hatása miatt keresett, hanem érdekes, egzotikus külseje miatt is. Szubtrópusi kertekben állandó eleme lehet a kiültetéseknek, mérsékelt éghajlati övön azonban csak szoba- vagy konténeres növényként nevelhető. A cserje széles, tőlevélrózsába tömörülő levelei kard alakúak, sokszor pettyesek, a szélük pedig ritkásan fogazott. Felkopaszodott hosszú szárain a nyár folyamán tőkocsányos füzérvirágzatban legtöbbször sárga, de a különböző keresztezések révén olykor narancsszínű vagy piros virágokat hoz. Virágot a 4 évnél fiatalabb példányok ritkán hoznak, s a mi éghajlatunkon azután is csak elvétve. Magassága kb. 60 cm.

Gondozása


Laza, homokos, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Bár fényigényes növény, néhány óránál több közvetlen napfénynek ne tegyük ki a szabadban sem, mert a levelei megperzselődhetnek. Szobában tartva ablak elé helyezzük el. Nyáron intenzív, télen viszont csak mérsékelt öntözést igényel. Mivel a növény kb. 90%-a víz, ezért különösen fagyérzékeny, így csak 7-10 fokig marad életben. Télen lehetőleg világos, de hűvös helyen célszerű tartani (úgy 10-15°C-on), így növényünknek lehetőséget adunk a pihenésre, s nagyobb eséllyel fog virágot hozni. Tolerálja a viszonylag száraz levegőt.

Szaporítása


Levágott sarjakkal, amiket azonban ültetés előtt néhány napig száradni hagyunk.

Megosztás a Facebook-on
Xanthorrhoeaceae (fűfafélék) > aloe vera
2
Aloe Vera
Aloe barbadensis

Színváltozatok

Sárga, keresztezések révén olykor narancsszínű vagy piros

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A