Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Prágai Bangita

(Viburnum x pragense)

A prágai bangita széles termetű, kerekded formájú örökzöld díszcserje, mely 2,5-3 m-es magasságával kiválóan alkalmas akár sövénynek, akár szoliternek. Fényes, hosszúkás levelei dúsan helyezkednek el a növény felfelé törő ágain, tömött, kompakt formát adva ezzel a bokornak, mely késő tavasszal, kora nyáron fehér, gömbformájú virágzatokat hoz. A bogernyőben álló apró virágok bimbósan még halvány rózsaszínűek, a kinyílt virágok nektárja pedig vonzza a méheket és a lepkéket.
Ez a népszerű cserje, mely a városi klímát is jól bírja jellegzetesen redőzött, már-már ráncos levelekkel rendelkezik, melyek átellenesen nőnek az ágakon. Széles habitusa miatt megfelelő térállásba érdemes ültetni.

Gondozása


A prágai bangita humuszban gazdag, enyhén savas vagy semleges kémhatású talajt igényel. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Teljesen télálló cserje, mely fényes-zöld leveleivel télen is színt visz a tájba. Vízigénye közepes, fiatal korban rendszeresen öntözzük. Az idősebb cserjéket időről időre érdemes némileg megritkítani úgy, hogy a belső ágak egy részét földig visszavágjuk. Kártevőkkel szemben eléggé ellenálló cserje.

Szaporítása


Félfás dugványokkal vagy oltással.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A