Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keserűlevélke

(Exacum affine)

A keserűlevélke gömbformájú törékeny szobanövény, mely bőven nyíló halványlila virágaival díszít a nyár folyamán. Ez a kétéves növény, melynek őshazája a Jemenhez tartozó Szokotra-sziget, természetes környezetében sziklás területeken nő, a mi éghajlatunkon azonban csak cserepes növényként, szobában tartható. A növény 5 szirmú, sárgaközepű üde virágai illatosak, és 2-3 hónapig folyamatosan nyílnak. Mivel kétnyári növényről van szó, természetéből fakadóan a virágzási időszak elmúltával, ősszel elhal.

Gondozása


Világos, de tűző naptól mentes, levegős helyet, rendszeres öntözést igényel. Két öntözés között nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földje. Ha lehet lágy, szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. Virágzását meghosszabbíthatjuk az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával. Időnként megtámadhatják a levéltetvek, a liszteskék, illetve a takácsatkák.

Szaporítása


Magvetéssel télen vagy kora tavasszal. Dugványozással is szaporítható, de mivel úgy lassan gyökeresedik, ezért jobb eredményt érhetünk el, ha maggal szaporítjuk.

Megosztás a Facebook-on
Gentianaceae (tárnicsfélék) > keserűlevélke
2
Keserűlevélke

Színváltozatok

A lila különböző árnyalatai, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A