Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kaukázusi Borostyán

(Hedera colchica)

A hazai kertekben egyre elterjedtebb ez a Kaukázus környékéről származó borostyán faj, mely a hazánkban őshonos közönséges borostyánhoz (H. helix) hasonlóan elsősorban örökzöld levélzete miatt értékes. Ez a mi teleink mellett is lényegében teljesen télálló kúszónövény megfelelő támaszték mellett akár 10-15m magasra is felkapaszkodhat, támaszték hiányában pedig sűrű talajtakaróként borítja be a talajt. Bőrnemű levelei alapvetően szív alakúak, időnként enyhén fogazott szélűek, s egész télen át díszítenek. Bár az alapfaj igen változatos, a kaukázusi borostyán levelei többnyire igen sötétzöldek, jóllehet számos tarkalevelű fajtája létezik (pl. 'Sulphur Heart', 'Dentata Variegata'), melyek talán elterjedtebbek is a kertészetek kínálatában.
Jelentéktelen megjelenésű, de illatos, s a méhek által igen kedvelt virágai az ősz folyamán nyílnak, jóllehet csak az idős egyedek fejlesztenek virágokat. Bár a kaukázusi borostyán alapvetően melegkedvelő növény, enyhébb teleket követően feketés terméseket is fejleszt.
Rézsű betelepítésére is ideális, s talajtakaróként csökkenti a talajeróziót is.

Gondozása


A legtöbb borostyán fajhoz hasonlóan kifejezetten igénytelen növény, mely jól bírja a szárazságot, s bármilyen nem túlzottan kötött talajban életképes. A kaukázusi borostyán árnyékkedvelő növény, ezért tövét napos fekvésbe ne ültessük. Metszéssel kordában tarthatjuk méretét, de egyáltalán nem igényel metszést. Leggyakoribb kártevői a levéltetvek, s időnként levélfoltosodás is elcsúfíthatja.

Szaporítása


Félfás dugvánnyal a nyár folyamán. Földet érő hajtásai időnként gyökeret eresztenek.

Megosztás a Facebook-on
Araliaceae (aráliafélék) > kaukázusi borostyán
2
Kaukázusi Borostyán
Hedera colchica
Kaukázusi Borostyán (Hedera colchica)

Színváltozatok

Sötétzöld, sok kultivár esetén krémfehér vagy sárgatarka


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A