Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Foltos Kontyvirág

(Arum maculatum)

A foltos kontyvirág a kontyvirágfélék családjába tartozó, különleges megjelenésű évelő, mely hazánkban is sok helyütt elterjedt, elsősorban lombhullató erdők aljnövényzetében. Ennek a gumós, fagytűrő évelőnek április-májusban jelennek meg hosszú levélnyelű, nyíl alakú levelei, melyek fényesek, s némileg gyűrött hatásúak. A tavasz második felére eső virágzása során hosszú virágzati kocsányon hozza csuklyaszerű buroklevéllel körül ölelt torzsavirágzatát, amelynek felső része barnás-vörös, vagy ritkán sárgás-zöld árnyalatú. A buroklevél rendszerint zöldes-fehér, belső felületén azonban sokszor lilás foltokkal tarkított. A virágzást követően levelei visszahúzódnak, s ezt követően, a nyár második felétől jelennek meg narancspiros, bogyós termései, amelyek azonban mérgezőek, de a növény minden része kiválthat allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.
A foltos kontyvirág ideális választás lehet természethű, ligetes kertrészekbe, és jól párosítható alacsony növésű talajtakarókkal, így például borostyánnal. Magassága kb. 20-45cm.

Gondozása


A foltos kontyvirág viszonylag igénytelen növény, mely legszebben félárnyékos helyen fejlődik, azonban tolerálja a mélyárnyékot is. Vízigénye közepes, folyamatosan nyirkos földre van szüksége, különösen a növekedési periódusban. A betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenálló növény.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve az ősz folyamán gumójának osztásával. Magvetés esetén akár 1 év is eltelhet a csírázásig.

Megosztás a Facebook-on
Araceae (kontyvirágfélék) > foltos kontyvirág
2
Foltos Kontyvirág
Arum maculatum

Színváltozatok

Virágai zöldesfehérek, termései narancsvörösek.


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A